"Здоровенний такий був, хай Бог милує": Журналісти розкрили нові подробиці про українця, який загинув за Путіна в Сирії (фото, відео)

Донбаське відлуння на Близькому Сході. Американська авіація завдала масштабного удару по проурядовим силам в Сирії. Серед убитих представників російської ПВК «Вагнера» є і громадянин України.

Східна Гута, передмістя Дамаска, 7 лютого 2018 року

Точної кількості загиблих немає, але більшість з тих, кого вже вдалося ідентифікувати, до близькосхідного відрядження, воювали на Донбасі. Ба більше, серед убитих є і громадянин України. Маршрут найманців вивчали журналісти проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії, передають Патріоти України.

"Сирія. Ніч з 7 на 8 лютого. Бій в провінції Дейр-ез-Зор поруч з населеним пунктом Хішам. За даними американських військових, батальйон проасадівських сил (від трьохсот до п’ятисот чоловік) атакує позиції антиіділівської коаліції, де в той час саме знаходяться американські військові. Прихильники режиму застосовують танки, артилерію, ракетні комплекси і міномети.

Після того, як на запит американців росіяни відповідають, що їхніх військових там немає, сили коаліції розстрілюють колону з винищувачів F-15E Strike Eagle, ударних безпілотників MQ-9 Reaper, літака-штурмовика AC-130, бойових вертольотів AH-64 Apaches, а також стратегічних бомбардувальників B-52. Втративши близько сотні бійців, атакуючі відступають на західний берег річки Євфрат.

Офіційно американські військові заявляють: у них немає інформації про те, чи були в складі розбитої колони громадяни Росії.

«Я не збираюся робити припущень про склад цих сил або про те, кому вони підпорядковувалися. Як я неодноразово заявляв, наші зусилля зосереджені на єдиному ворозі – «Ісламській державі». Ми не прагнемо розв’язати бойові дії з кимось ще, однак, як минулого тижня заявив міністр Меттіс, «якщо ви будете нам загрожувати, це буде ваш найдовший і найгірший день у житті», – зазначив глава Центрального командування ВПС США Джеффрі Харрігіан.Джеффрі Харрігіан

Водночас американські військові експерти в причетності до атаки «групи «Вагнера» не сумніваються. «Вагнер» безкарно діяв в Україні. Але різниця ж в тому, що в Сирії є американські війська. І США вирішили надіслати дуже чіткий сигнал, мовляв, краще так не робіть. Я впевнений, російський уряд тепер буде віддавати чіткі команди: про місця, де ці приватні підрозділи повинні діяти дуже обережно... Тому що цей випадок поставив Росію в складне становище, адже її підрозділ розгромлено, її громадяни вбиті, – навіть якщо офіційно вони з Кремлем ніяк і не пов’язані», – сказав експерт Atlantic Council, директор відділу з питань Росії Міністерства оборони США у 2013-2015 роках Марк Симаковський.Марк Симаковський

Спираючись на різні джерела, поки вдалося підтвердити загибель в провінції Дейр-ез-Зор як мінімум дев’яти найманців з ПВК «Вагнера». Примітно, що у восьми з них в біографії є одна спільна деталь – усі вони перед відправкою до Сирії воювали проти української армії на Добнасі.

«Уже, мабуть, останніх два роки «група «Вагнера» поповнює свої ряди саме за рахунок різних колишніх ополченців, а вони набираються через всякі там «Союзи добровольців Донбасу». Пропонується людям, які воювали на Донбасі: хочете заробити, ось вам «група «Вагнера», Сирія – і вперед», – зазначає експерт Conflict Intelligence Team Руслан Левієв.Руслан Левієв

Журналісти Донбас.Реалії вирішили дізнатися більше про найманців, які загинули в Сирії, а до цього засвітилися в рядах бойовиків в Донецькій і Луганській областях.

Воювали в Україні – загинули в Сирії: хто ці найманці?

Одним з найманців, який заробляв на війні в Україні був 38-річний Станіслав Матвєєв з російського міста Азбест. Чому він виїхав зі Свердловської області і приєднався до бойовиків на Донбасі? Подробиці біографії погодилися розповісти родичі загиблого.

Станіслав Матвєєв

«Це з Донбасу у нього медалі», – Олена Матвєєва показує нагороду, яку її чоловік Станіслав отримав за участь в бойових діях на Донбасі. У 2016 році він понад півроку воював на боці бойовиків. «Він мені сказав: «Бачиш, Лєн, яка метушня на Донбасі. Людям треба допомогти, треба будиночки для біженців побудувати. Я поїду», – пригадує дружина Станіслава Матвєєва Олена Матвєєва.

Олена повірила чоловікові на слово, оскільки до війни той дійсно працював будівельником, робив ремонти в квартирах. Але коли він почав збиратися в Сирію, зрозуміла, чому його так тягне в чергову гарячу точку. «Його мабуть затягнули ці автомати. Він через півроку почав вже нудьгувати. Ось, казав «моя ластівка» – так він називав свій автомат. Я його відмовляла, мало не до розлучення доходило. Але я бачу, що тут марно мені щось робити», – розповідає Матвєєва.

Олена Матвєєва

За словами вдови, зі Свердловської області разом з її чоловіком в Сирію вирушили ще 30 місцевих жителів. Показує останні фотографії звідти – Матвєєв у військовій формі і зі зброєю. Олена додає: не знає хто саме його туди відправив. «Наша держава всюди хоче ухилитися. Тому і створюють ось ці приватні компанії, щоб потім відповідальність з себе зняти. Там нікого не було! Як і на Донбасі – наших нікого не було. Теж якісь приватні компанії там створювалися. Скільки пацанів загинуло, скільки поховано, а нікого не було», – каже дружина Станіслава Матвєєва.

У СБУ підрахували, що на Донбасі за весь час конфлікту загинуло дві сотні членів приватної військової компанії «Вагнера». Усього ж спецслужба встановила особи більше двох тисяч найманців. У відомстві заявляють: саме «вагнерівці» в червні 2014 року збили літак Іл-76 над Луганським аеропортом. Вони ж брали участь в боях за Дебальцеве. «Після Дебальцева і суттєвого зниження активності бойових дій ПВК «Вагнера» брала участь у зачистці незаконних збройних формувань, які вийшли з-під контролю. Я наведу навіть приклади – це ліквідація «Бетмена», а також роззброєння підрозділів «Фоми» і «Косогора», – зазначає керівник апарату глави СБУ Ігор Гуськов.

Ігор Гуськов

Серед тих, хто вже потрапляв в поле зору українських спецслужб на Донбасі, поки тільки один загиблий 8 лютого в Сирії росіянин. Його ім’я Олег Терещенко. За даними СБУ, він приїхав на схід України влітку 2014 року.

Загиблий у Сирії українець – ким він був?

Але, мабуть, найбільше дивує біографія іншого загиблого «вагнерівця» – Володимира Винограденка. Він – українець, жив у Харкові, а перед Сирією воював на боці бойовиків на Донбасі. Що це за людина, чому пішов проти своїх співвітчизників і навіщо відправився в Сирію вбивати за гроші?

Винограденко був прописаний в селищі Докучаєвське в передмісті Харкова. Сусіди одразу впізнають знайоме обличчя на фотографії.

Володимир Винограденко

«Здоровенний такий мужичара, що хай Бог милує. Але я не знаю, де він зараз», – відповіла місцева жителька.

Двері квартири Винограденка відкриває літня мати. Знизує плечима – син не з’являвся вдома вже кілька років.

– А давно ви його бачили?
– Давно, давно. Але звідки я знаю, куди він поїхав і чим займався, – каже жінка.

Мати Володимира Винограденка

Біля будинку зустрічаємо близького друга Винограденка.

– Дружили, переписувалися, – розповідає житель Докучаєвська Юрій.
– А коли ви останній раз переписувалися?
– Ну, півроку тому десь.
– А що він писав вам?
– Писав, що при церкві, храм будує.
– Де?
– Під Москвою, – відповів товариш Винограденка.

Юрій, близький друг Винограденка

Виявляється, у рідному селищі у Винограденка репутація побожної людини. Можливо, звідси і позивний найманця – «Апостол». Ось тільки в церкву він подався, уточнюють місцеві, після того? як відсидів тюремний строк.

«Ну так, було діло. Ну було там... я не знаю за що. Сидів. Але потім в Бога «вдарився», – каже Юрій.

А ось про військовий досвід свого колишнього сусіда місцеві особливо не говорять.

– Чутки доходили, що він воювати пішов в АТО.
– А з українського боку?
– Ось цього я не знаю.

Набагато більше про бойове минуле Винограденка знають його соратники з проросійської організації «Русь триєдина», яка в 2014 році активно підтримувала «Антимайдан» у Харкові.

На Донбасі і зараз залишається частина бойовиків ПВК «Вагнера», заявляють у СБУ. Ось тільки існування самої компанії тепер під питанням, вважає російський військовий експерт Олександр Гольц. «Її можна перейменувати, переформатувати, але ось ця конкретна структура – з нею вже все закінчено. У цьому світі дуже важлива репутація. Хто з ними тепер зв’яжеться, якщо вони підставили себе під вогонь? Якщо вони безславно втратили людей?» – розмірковує Гольц.

«Нам найголовніше, звертаємося до всіх, щоб нам дитину повернули додому. Щоб хоч якось його поховати. Щоб було хоч куди квіточки покласти. Ця невідомість – гірше не можу бути», – зі сльозами на очах каже мати Олени Матвєєвої.

У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації визнали – у Сирії, можливо, загинули п’ятеро росіян, але також уточнили, що цю люди не мають стосунку до Збройних сил.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...