Здоровий обід... у фастфуді: Дієтологи розповіли, на чому зупинити вибір

Де б ви не були, завжди (або майже завжди) таки можна зробити вибір на користь здорової їжі.

Фото з буфету Епіцентру

Про це на своїй сторінці у Facebook пише дієтолог Оксана Скиталінська, передають Патріоти України.

"Майже щодня життя підкидає нам безліч ситуацій, коли наповнити тарілку яскраво, як на картинках фудблогерів (чи тієї ж Скиталінської), не є можливим, хіба ні? Бо є реальне життя, із зайнятістю, дітьми, завалами на роботі, проблемами, і далеко не кожен з нас має змогу щодня відвідувати вишукані ресторани, де подають виключно здорову їжу. А от що реально є, так це кафе та буфет на роботі, піцерія за рогом чи будь-який інший фаст-фуд. І є обід.

І якщо ми інколи наїмося жирних смажених биточків з картоплею "по-селянськи", "підшліфуємо" шматочком торта з кремом, то таке харчування щодня може вилізти боком... чи боками. Але де б ми не були, завжди (або майже завжди) таки можна зробити здоровий вибір.

Отже, лайфхаки для здорового обіду у фаст-фуді:

1. Вибирайте те, що не смажене, а приготовлене на пару або запечене (рідше), наприклад, парову котлету замість смаженого м'яса/риби.

2. Беріть однокомпоненті страви, де чітко видно, з чого вони приготовані (краще квасолю, ніж жирні смажені млинці).

3. Білки — це не лише м'ясо, але й риба, квасоля і гриби.

4. Завжди беріть овочі — свіжі, парові та квашені, ще краще — всі з перерахованих, бо вони справляють різний вплив на організм:
— свіжі — це нерозчинна клітковина, фітонутрієнти, біологічно активні речовини, вітамін С;
— парові — як правило, розчинна клітковина;
— а квашені — це молочна кислота, яка живить кишечну мікрофлору.

5. Не купуйте нічого солодкого, навіть сік, компот чи узвар — там завжди є цукор. Бо та мить сумнівного задоволення потягне за собою скачок ваги, з якою прощатися буде дуже важко.

6. Беріть або чай без цукру, або воду. Коли замовляєте каву, цукор залишайте на касі, бо може бути спокуса його використати. Можете взяти баночку натурального йогурту і з'їсти перед кавою; йогурт — це кисломолочні бактерії і ніжний повноцінний білок, що сприятиме покращенню травлення.

7. Сірий замість білого, а ще краще — без хліба. Борщ — без пампушок (бо за ту пампушку треба 50 віджимань потім відпотіти).

8. Візьміть страв стільки, щоб наїстися, але їжте без поспіху, інакше точно переїсте. Якщо не буде борошняних страв, солодощів і солодких напоїв — ви будете ситими довго, годин 4-5, бо така їжа не піднімає рівень інсуліну, отже, відчуття голоду не буде.

З робочих обідів складається немала частина життя, тож нехай вона буде також смачною і приносить користь тілу!"

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...