Журналісти назвали причини для люстрації міністра уряду Гройсмана

Міністр фінансів Олександр Данилюк заслужив люстрацію мінімум двічі за весь час перебування в політичній еліті України.
Олександр ДанилюкПро це йдеться в розслідуванні "Обозревателя", передають Патріоти України.

"Олександр Данилюк був вельми дружний з владою часів Віктора Януковича та користувався у неї великою довірою. І саме за перебування на віце-прем'єрській посаді він повинен бути справедливо люструваним в перший раз. Другою підставою для люстрації було привласнення - в період Майдану - йому другого рангу державного службовця", - сказано в матеріалі.

Так, в якості керівника "Координаційного центру щодо здійснення економічних реформ", який на той момент президент Віктор Янукович створив у 2010 році, Данилюк підпорядковувався безпосередньо лише так званої колегії. До неї входило все вище керівництво країни. За призначенням на високу посаду була щедра матеріальна винагорода.

Крім цього, Янукович призначив Данилюка своїм позаштатним радником у 2010 році, ким він був до лютого 2014 року. Останній подарунок від "легітимного" нинішній міністр фінансів отримав у січні того ж року, коли пролилася кров протестуючих на Майдані. Саме тоді він отримав другий ранг держслужбовця.

В часи нової влади Данилюк продовжив карколомну кар'єру, ставши спочатку постійним представником президента України при Кабміні, потім заступником глави Адміністрації президента, і, нарешті, міністром фінансів.

"Я не корупціонер. У мене немає офшорів", - заявив він під час вступу на нову посаду.

Тим часом, журналісти знаходили інформацію про кіпрські компанії Данилюка, де він був директором з 2007 року. Закордонний бізнес він не кинув, ставши керівником "Координаційного центру" при Януковичі. А це суперечить українському законодавству.

"Данилюк порушив мінімум дві статті Кримінального кодексу України. Перша - стаття 366 ("Декларування недостовірної інформації"). За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до трьох років", - сказано в розслідуванні.

Друга стаття - "Порушення вимог фінансового контролю", згідно з якою публікація недостовірних даних в декларації карається штрафом від однієї до 2,5 тис. неоподатковуваних податком мінімумів. Її до Данилюка можна застосувати через те, що він не вказав у декларації інформацію, згідно з якою його компанія отримала понад 450 тисяч фунтів кредиту.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...