Жителі Донбасу розповіли про сумні реалії Великодня в окупації

Жителі Донецька вже четвертий рік зустрічають свято Великодня в окупації.

У порівнянні з 2014 роком, коли у людей були надії на зміну ситуації, зараз, як і в попередні роки, багато хто зустрічає свято з відчуттям безнадійності, передають Патріоти України з посиланням на "Сегодня".

"Світле свято, але настрій нульовий. Будемо посміхатися, звичайно, святкувати, але всередині все вже ніби вигоріло. Пам'ятаю, коли була остання крапля: в пасхальну ніч біля храму в очікуванні освячення пасок стояли кілька камуфляжників з мілостівими особами і... зброєю. Це було занадто для мене, і, як я потім дізналася, для багатьох моїх знайомих теж", - розповіла мешканка Донецька Євгенія Шамрай.

За словами місцевих жителів, комунальники не готували місто до свята. "Раніше поспішали прибрати у дворах, десь щось почистити, залатати, а зараз я не бачу нічого подібного. Двірники щось підмітають, але це крапля в морі. Раніше фарбували зупинки, бордюри, урни та лавки нові ставили в скверах", - розповів місцевий житель Григорій Вешнін.

Крім цього, пригнічують людей і ціни на продукти в окупованих містах. У порівнянні з попереднім роком, зростання цін склало близько 20%, при цьому пенсії та зарплати добре якщо залишилися на колишньому рівні, а подекуди і зменшилися. Особливе здивування у жителів викликала вартість курячих яєць: від 59 до 67 рублів (26,8-30,4 грн) за десяток.

"Чому такі ціни? Адже, як нам розповідають по телевізору, у нас працюють як мінімум дві птахофабрики, і ціни повинні бути більш демократичними. Але все стає ясно, коли в супермаркеті на ціннику вказано, що яйця - з Казахстану. Це вже взагалі незрозуміло що!" - зазначила мешканка окупованої Макіївки Людмила Волох.

Подорожчало молоко, м'ясо, сири, консервація. Жителі Донецька воліють купувати продукти українського виробництва, а не завезені з Росії. Великодні столи, як і в минулі роки, будуть скромними. "Чоловікові на шахті позавчора видали півзарплати за січень. Які великодні столи? Ми не знаємо, на скільки треба розтягнути ці копійки - на місяць, два?" - розповіла мешканка Горлівки Юлія.

Перед Великоднем бойовики нагнітали обстановку чутками про провокації ЗСУ. Людей застерігали від поїздки за лінію зіткнення у великодні дні, переконуючи, що "українські прикордонники тимчасово закриють пункт пропуску для створення черг по обидва боки... провокатори будуть дестабілізувати ситуацію, і прикордонники відкриють вогонь по людям, звинувативши потім" ЛНР", - йдеться в повідомленні "міністерства".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...