Жити по-новому: Екс-регіонали відвойовують Миколаїв

Пару років тому жителі Миколаєва, які роками голосували за регіоналів, вибрали мером молодого політика від Самопомочі. Але стара еліта прибрала нового градоначальника і повернула собі владу над регіоном.

Після відставки Сенкевича обов'язки мера виконує секретар міськради Тетяна Казакова із БПП

Про це йдеться в матеріалі журналу "Новое время", передають Патріоти України.

Революційний мер

2015 рік для Миколаєва став епохальним - він подарував місту надію на серйозні зміни: у листопаді більшість місцевих жителів на виборах мера віддали голоси за 33-річного керівника українсько-американської IT-компанії Олександра Сенкевича. Цей представник Самопомочі не просто виграв, а ще й обігнав креатуру партії Опозиційний блок (ОБ) - прямої спадкоємиці пріснопам'ятної Партії регіонів (ПР).

Олександр Сенкевич

Такого від Миколаєва не очікували навіть експерти: до Майдану в цьому російськомовному регіоні традиційно підтримували номенклатуру і соратників Віктора Януковича. Наприклад, на виборах до міськради у 2010 році регіонали отримали 2/3 мандатів. А самим Миколаєвом 13 років поспіль керував представник ПР Володимир Чайка, який помер у 2013-му. "Стався якийсь сплеск активності середнього класу", - говорить з приводу обрання Сенкевича політолог Володимир Фесенко.

Реванш старих еліт

Сам мер вступив у конфронтацію чи не з усіма політсилами регіону. Але й офіційний Київ схибив. Столична влада не захотіла підтримати мера від партії, яка їй опонує, і затвердила губернатором області Олексія Савченка, людину із сумнівним минулим. Це підбадьорило старі еліти, які почали послідовно відвойовувати собі владні кабінети. Тим більше що депутати Оппоблоку у міськраді Миколаєва мають міцні позиції - у них 26 мандатів із 54 можливих.

У жовтні 2017 року колишні регіонали, підтримані представниками пропрезидентської БПП, зняли Сенкевича з посади градоначальника. Місто потрапило у смугу лихоліття - нові вибори повинна призначити Верховна рада, яка ще навіть не бралася за це питання. Але лихоліття не означає безвладдя: за ті чотири місяці, що Миколаїв живе без мера, представники ОБ лише посилили свої позиції в регіоні. У підсумку найбільше постраждали не Сенкевич та Самопоміч, а столична влада - вона втратила підтримку городян.

Після відставки Сенкевича обов'язки мера виконує секретар міськради Тетяна Казакова із БПП. При ній із міськвиконкому почався масовий вихід: усі основні департаменти та управління залишилися без керівників. У міськраді відбулося неформальне об'єднання старих еліт і представників пропрезидентської фракції. Ця дружна команда не лише прибрала Сенкевича, але і призначила після залишення ним посади нових заступників градоначальника. "Нова команда віце-мерів - це приклад повернення регіоналів", - пояснює місцевий журналіст Андрій Лохматов. Одним із віце-мерів став Юрій Андрієнко, який працював заступником померлого мера-регіонала Володимира Чайки. Він представляє зараз Наш край, а під час Євромайдану подав позов до суду про заборону будь-яких масових акцій.

Юрій Андрієнко

Ще один віце-мерський портфель отримав Олександр Садиков, екс-губернатор області часів Віктора Ющенка, який не приховує хороших відносин із Вадимом Новинським. Новинський - депутат Верховної ради від ОБ та мультимільйонер, у якого є бізнес-інтереси в регіоні. Брат Садикова - депутат міськради від Оппоблоку.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...