Жити по-новому: В Україні скасували знаковий податок

З початку цього року громадяни, які отримали спадщину від родичів другого ступеня споріднення, можуть не платити податок або подавати декларацію про факт отримання спадщини в 2017 році.

Про це повідомляє директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк, передають Патріоти України.
До другого ступеня споріднення відносяться рідні брати і сестри, бабусі і дідусі (батьки батька і матері), онуки. Оскільки податок не стягується, то спадкоємець не повинен проводити оцінку успадкованого майна. Також за нульовою ставкою оподатковується майно, успадковане особами першого ступеня споріднення, тобто подружжя (чоловік та дружина), батьки та діти, в тому числі усиновлені.
"Більш того, якщо такими спадкоємцями не було сплачено податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини, то вони ще й зобов'язані подати декларацію. Також сплатити податок і подати декларацію повинні всі громадяни, які отримали спадщину від нерезидента. Навіть якщо такі нерезиденти є подружжям, батьками, дітьми , бабусею і дідусем", - підкреслили в ДФС.
Передбачено три види ставок для податку на доходи фізичних осіб: 0%, 5% і 18%. Якщо громадянин успадковує майно від резидента (крім, першого та другого ступеня споріднення), то платить 5% податок.
При отриманні на території нашої держави спадщини від нерезидента необхідно сплатити податок на доходи фізичних осіб в розмірі 18%. Також спадкоємці зобов'язані сплатити і військовий збір, який становить 1,5% від вартості успадкованого чи подарованого майна. Виняток становлять лише особи, які отримали доходи, що оподатковуються за нульовою ставкою.
Якщо спадкоємцем є резидент України, податок на доходи фізичних осіб і військовий збір повинні бути оплачені до нотаріального оформлення об'єктів спадщини, при цьому декларація не подається. В іншому випадку нотаріус не видасть свідоцтво про право на спадщину.

У разі переходу до спадкоємця права на отримання страхових виплат податковим агентом є страхова компанія, а тому подавати декларацію також не потрібно. Чиновник також зазначив, що подарунки оподатковуються таким же чином, як і спадщина - за тими ж ставками і на тих же умовах.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...