Зібрано унікальні докази участі російських військовиків у захопленні Криму (фото)

Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm виявили докази участі в окупації Криму 99-ї окремої бригади матеріально-технічного забезпечення Південного військового округу ЗС РФ (в/ч 72153, м. Майкоп, Республіка Адигея, РФ).

Об’єктами розслідування стали військовики Першого автомобільного батальйону 99-ї ОБр МТЗ 49-ї загальновійськової армії Південного ВО ЗС РФ. Пункт постійної дислокації автобату – Новочеркаськ, Ростовська область РФ, передають Патріоти України з посиланням на InformNapalm.

Звертаємо увагу держструктур: за останній місяць це вже четвертий виявлений волонтерами InformNapalm підрозділ збройних сил РФ, що брав участь в окупації Криму, але ще не фігурує в офіційному переліку військової прокуратури, зокрема виявлено окупантів з: 34-ї ОМСБр(г), 66-ї бригади управління, 234-го ДШП і 99-ї ОБр МТЗ.

Шанувальники футболу з автобату 99-ї ОБр МТЗ

99-та ОБр МТЗ вже потрапляла в тенета наших OSINT-розвідників. Військовослужбовці цього підрозділу були зафіксовані у квітні 2015 в Донецьку на стадіоні “Донбас-арена”.

Весною 2014 р. в Криму військовики в/ч 72153 теж ходили на футбол – на гру ФК “Севастополь” – ФК “Зоря”, що відбулася 2 травня 2014 в Севастополі.

На фото Сергій Соловйов (рос. – Сергей Соловьев), 27.08.1993 р. н., Ростов-на-Дону, навчався в школі з 2000 до 2008 р в селищі Синєгорський Білокалитвенського р-ну Ростовської області, потім – 89 професійний ліцей у м. Шахти. У 2013 році призваний до лав російської армії. Служив у 1-му автомобільному батальйоні (м. Новочеркаськ, попередня назва – 239 автобат) 99-ї окремої бригади матеріально-технічного забезпечення ЗС РФ. Брав участь в окупації Криму. Нагороджений відомчою медаллю міністерства оборони РФ “За повернення Криму”.

На наступному фото на другому плані бачимо рекламний банер з написом українською мовою “Високоякісне пальне з Європи”.

На ютуб-каналі ФК Севастополь є відео уривків матчу, опубліковане 3 травня 2014 р. На відео бачимо характерні елементи будівлі стадіону та той самий рекламний банер, що на фото Соловйова.

Період перебування в Криму окупаційного підрозділу 99-ї бригади МТЗ

Автобат 99-ї бригади МТЗ ЗС РФ перекинули в Крим на початку березня, про це сказав у коментарях під фото на своїй сторінці С. Соловйов, відповідаючи на запитання своїх друзів. На фото, опублікованому 24 березня 2014 р., він стоїть на КАМАЗі (на якому проходив службу), номерних знаків, як бачимо, на техніці немає. Підпис під фото – “Севастополь”.

“Що вже в Севастополь перебралися?” – запитує Соловйова його друг. “Так! Вже майже два тижні тут”, – відповідає Соловйов.

12 квітня 2014 р. Соловйов ще в Севастополі, смажить шашлики.

“Круто! А мене не покликав”, – дорікає йому подруга в коментарях.

“Давай! Жду =) Крим, м. Севастополь! Ще гарячі”, – запрошує Соловйов.

19 травня 2014 автобат 99-ї бригади МТЗ в порту Крим чекає на пором, повертаються в пункт постійної дислокації в Новочеркаськ, про що свідчить підпис під фото: “19.05.2014. Пором ждемо, в Новочеркаськ повертаємося”.

22 червня 2014 року Соловйов вже з медаллю за окупацію Криму на грудях разом з товаришами по службі бере участь у ході з нагоди нападу гітлерівської Німеччини на СРСР.

Про те, що хода відбувалась саме в Новочеркаську, свідчить наступне фото в альбомі Соловйова, де в кадр потрапив Новочеркаський Вознесенський військовий патріарший собор.

Як бачимо, напад на сусідню країну схвалює Російська православна церква. Російські священики фотографуються з військовиками, які мають на грудях медалі за окупацію.

Що перевозив у Криму автобат 99-ї ОБр МТЗ

Призначення автомобільного підрозділу – забезпечення бойової діяльності військ: доставка боєприпасів, паливно-мастильних матеріалів, перевезення особового складу. Один з автобатівців – Кирило Олександрович Дудкін (рос. – Дудкин Кирилл Александрович, 10.11.1990 р.н., Ростов-на-Дону, РФ) – опублікував фото понівеченого в ДТП КАМАЗу з таким підписом: “Тут в Севастополі всюди завантажені були камази в аваріях боєприпасами, автобат – не такий вже й безпечний”.

Ми не знаємо, які саме боєприпаси перевозив автобат 99-ї бригади в Криму, але загальне уявлення про дотримання автобатом техніки безпеки при перевезенні небезпечних вантажів дає наступне фото Дудкіна, опубліковане 20 серпня 2014 р. з підписом: “Ось так ми возимо боєприпаси на 10лямів) не кажучи що в підлозі діри”.

На фото осколкові 82 мм мінометні міни, які використовуються з мінометами БМ-37, БМ-41, БМ-43 періоду Другої світової війни, а також для сучасних 82 мм мінометів 2Б14 “Поднос” і 2б9 “Васильок”.

В альбомі соцмережі Дудкін виклав також інші фото, зроблені в Криму в період окупації.

До наступної фотографії К. Дудкін написав коментар: “Підкорення Севастополя!!! там на горі наш прапор, придивись”.

А тепер повернімося на хвилинку до Сергія Соловйова. Діалог під наступною його фотографією, зробленою в Криму, виводить нас на ще одного фігуранта нашого розслідування:

Артур Молекян: “Хто ж це фотографував цікаво)))))”

Сергій Соловйов: “Артур ;)”

Отже, Молекян Артур Симонович, 21.05.1991 р. н., Ростов-на-Дону, РФ. Проходив строкову службу в автобаті 99-ї ОБр МТЗ. У фотоальбомі соцмереж опублікував фотографії, зроблені в Криму в період окупації.

Це фото зроблене на території 30-ї берегової батареї (Україна, Крим). Опубліковане воно в альбомі Артура Молекяна (на фото зліва) 13 грудня 2014, але це саме фото його товариш по службі В. Патраков (на фото справа) опублікував у своєму альбомі 3 травня 2014 року. Про В. Патракова піде мова далі.

Вивчивши коло друзів Артура Молекяна, ми виявили інших російських воєнних злочинців. Частина виявлених окупантів є на відеозаписах присяги, знайдених на сторінці соцмережі “ВКонтакті” В. Патракова, А. Молекяна та інших автобатівців. Відео присяги поділене на три частини: ч. 1, ч. 2, ч. 3. Присягу 1-й автобат 99-ї ОБр МТЗ складав 14 грудня 2013 р. у Новочеркаську. Також фігуранти опублікували коротеньке відео, зняте в казармі в період демобілізації.

Буряк Костянтин (рос. – Буряк Константин), 27.03.1993 р. н., родом з м. Тімашовск (рос. – Тимашёвск), також вказано місця проживання – Краснодар, Ростов-на-Дону. Пішов служити в армію у липні 2013 р. Аналіз інформації соціальних сторінок вказує, що служив в автобаті 99-ї бригади МТЗ (форма, петлиці, номери військової техніки, спільні фото з іншими автобатівцями в Криму, а також в ППД автобату в Новочеркаську). Зберігає у фотоальбомах сторінок соцмереж чимало фотографій, зроблених у Криму в період окупації. В соцмережі “ВКонтакті” кримські фото зібрав в альбомі під назвою “Севастополь”. Опубліковані вони в травні 2014, а демобілізувався Буряк на початку липня 2014, отже, фото в Криму зробив, перебуваючи у складі окупаційних російських військ.

На фото Артур Молекян і Костянтин Буряк

Наступні дві фотографії зроблені на території Перевалочної бази пального 758 центру МТЗ ЧФ біля будівлі Управління бази, що підтверджується відео (розповідь про базу починається з 9 хв 18 сек). Оскільки після публікації розслідувань російські воєнні злочинці намагаються зачистити докази, ми додатково зберегли це відео на ютубі.

Ось порівняння кадрів відео з фотографіями Буряка.

Нагороджений медаллю за окупацію Криму.

Ця групова фотографія російських воєнних злочинців зроблена в Севастополі на Маяковій горі. Буряк четвертий зліва в першому ряду, поряд з Соловйовим.

Патраков Володимир Юрійович (рос. – Патраков Владимир Юрьевич), 02.12.1991 р. н., м. Перм, РФ. Проходив строкову службу в 2013-2014 рр. в 1-му автобаті 99-ї ОБр МТЗ Півд.ВО ЗС РФ, рядовий. Станом на жовтень 2017 співробітник компанії “Россети”.

Ліворуч В. Патраков, праворуч С. Соловйов

У фотоальбомі опублікував багато фотографій, зроблених в Криму в період окупації. На двох наступних фото російські військовики на території пам’ятки Другої світової війни – 30-ї берегової батареї.

Ліворуч А. Молекян, праворуч В. Патраков

На фото зліва направо: А. Молекян, В. Патраков, О. Перепьолкін (про нього піде мова далі)

На наступному фото Інкерман, місце, де річка Чорна впадає в Севастопольську бухту

На фото зліва направо в першому ряду: неідентифікований окупант, С. Ткаченко, В. Талашманов; в другому ряду зліва направо: неідентифікована особа, В. Патраков, О. Перепьолкін, Д. Заїтов, А. Молекян

На цій фотографії В. Патраков біля руїн фортеці Каламіта в Севастополі.

Патраков нагороджений медаллю за окупацію Криму, опублікував фото посвідчення.

Воронов Олександр Вікторович (рос. – Воронов Александр Викторович), 03.01.1988 р.н., місця проживання: м. Абакан (Республіка Хакасія, РФ), смт Шушенське (Красноярський край, РФ). Проходив строкову службу в 1-му автобаті 99-ї бригади МТЗ ЗС РФ.

15 липня 2014 р. Воронов опублікував у своєму фотоальбомі фотографію дорожнього вказівника з написом “Крим”. Фото підписав так: “Був у Криму”.

Оскільки О. Воронов був призваний на військову службу восени 2013, склав присягу в грудні 2013 та демобілізувався восени 2014 (що підтверджується і даними його профілю, і відеозаписом присяги), отже, фото на виїзді з Криму він зробив, коли був у Криму у складі окупаційного контингенту російських військ.

Мурадов Ібрагім Фезлійович (рос. – Мурадов Ибрагим Фезлиевич), 15.03.1994 р.н., смт Велика Мартинівка (рос. – пгт Большая Мартыновка), Ростовська область РФ. Проходив строкову службу в 1-му автобаті 99-ї бригади МТЗ ЗС РФ. Опублікував у профілі соцмережі фотографії, зроблені в Криму в період окупації.

Підпис під фотографією “Дорога в Севастополь”.

Перепьолкін Олександр Петрович (рос. – Перепёлкин Александр Петрович), 01.07.1994 р.н., м. Чусовий, Пермський край РФ. Проходив строкову службу в 1-му автобаті 99-ї бригади МТЗ ЗС РФ. Нагороджений медаллю за окупацію Криму. Зараз працює в МНС.

В альбомі соцмережі має фото української валюти, а також техніки без номерних знаків. На запитання друга, чому без номерів відповідає: “Та поки у відрядженні) вони мені не потрібні)”.

Ось фото, зроблене на Перевалочній базі пального 758 центру МТЗ ЧФ у Криму. На фото Перепьолкін з товаришами по службі Патраковим та Заїтовим (про нього піде мова далі).

Талашманов Володимир Андрійович (рос. – Талашманов Владимир Андреевич), 10.05.1994 р.н., Єкатеринбург, РФ. Впізнаний на групових фото, зроблених у розташуванні 1-го автобату. Також впізнаний на фотографії, зробленій на території перевалочної бази пального в Криму в альбомі Олександра Перепьолкіна та у фотоальбомах інших товаришів по службі.

На фото зліва направо: В. Патраков, В. Талашманов, О. Перепьолкін

Талашманов на фото з альбому Патракова.

Талашманов на фото з альбому С. Карпова (про нього піде мова далі).

У своєму альбомі Талашманов опублікував фото з медаллю за окупацію Криму.

Щіпанов Дмитро Олексійович (рос. – Щипанов Дмитрий Алексеевич), 16.08.1993 р.н. Паспорт 5707 040302, виданий УФМС по Пермському краю в м. Лисьва 28.08.2007, ідентифікаційний номер платника податків 591878361100, прописаний за адресою: Пермський край, м. Лисьва, вул. Металістів, буд. 18, кв. 60. Призваний на службу восени 2013, служив у 1-му автобаті 99-ї ОБр МТЗ, про що свідчить відео присяги, опубліковане Молекяном та іншими. Впізнаний на групових фотографіях в альбомах інших автобатівців. Нагороджений медаллю за окупацію Криму. Фото медалі у своєму альбомі не публікував, але товариші по службі публікували групові фотографії медалістів, на яких впізнано Д. Щіпанова.

Фото з альбому Віталія Волка (про нього піде мова далі). Щіпанов другий ліворуч.

Далі дві фотографії з альбому Патракова, Щіпанов позначений червоною стрілкою.

Косигін Олександр В’ячеславович (рос. – Косыгин Александр Вячеславович), 16.09.1992 р. н. м. Пенза, РФ. Має автомобіль, зареєстрований в Самарській області РФ. Мобілізувався на службу в армію весною 2013 року. Проходив строкову службу в автобаті 99-ї ОБр МТЗ. Нагороджений медаллю за окупацію Криму.

На фото О. Косигін (ліворуч) з товаришем по службі Сергієм Кічайкіним (праворуч).

Прочитайте цинічні коментарі до наступної фотографії родичів Косигіна. Сестра Марія Сємочкіна пишається братом-окупантом, а брат Ілля вважає, що замість медалі краще було б отримати шматочок Криму.

Кічайкін Сергій (рос. – Кичайкин Сергей), 27.09.1992 р. н., місця проживання: с. Шугурово (у 2008 закінчив місцеву школу), м. Пенза. Нагороджений медаллю за окупацію Криму. У своєму профілі опублікував фото періоду служби в армії з геотегом у Новочеркаську.

Кічайкіна впізнано на групових фото в альбомах товаришів по службі, зокрема в альбомі О. Косигіна.

В альбомі Патракова.

Волк Віталій Олегович (рос. – Волк Виталий Олегович), 04.05.1990 р.н., м. Зерноград, РФ. Служив в автобаті 99-ї ОБр МТЗ, молодший сержант, демобілізувався восени 2014 року. Нагороджений медаллю за окупацію Криму.

Турсунов Мустафа Каманович, 26.03.1994 р. н., Ростов-на-Дону, РФ. Проходив строкову службу в 2-й автомобільній роті автобату 99-ї ОБр МТЗ ЗС РФ, рядовий. Нагороджений медаллю за окупацію Криму.

Турсунов на фото перший зліва

Карпов Сергій Анатолійович (рос. – Карпов Сергей Анатольевич), 17.11.1994 р. н., місця проживання: м. Чайковський, с. Фоки – Пермський край РФ. Проходив службу в 1-му автобаті 99-ї ОБр МТЗ ЗС РФ. У профілі соцмережі має альбом з назвою “Севастополь”, в якому зберіг 64 фотографії, зроблені в період окупації і опубліковані всі одним числом – 25 березня 2014 року.

Овчинніков Олег Валерійович (рос. – Овчинников Олег Валерьевич), 19.08.1991 р. н., Юрла, РФ. Проходив строкову службу в автобаті 99-ї ОБр МТЗ. Опублікував фото в Криму періоду окупації.

Сфотографував табличку з написом українською мовою “Дякуємо за чисте узбіччя”.

Шкурат Микола Миколайович (рос. – Шкурат Николай Николаевич), 26.10.1992 р.н., Ростов-на-Дону, РФ. Строкову військову службу проходив в автобаті 99-ї ОБр МТЗ, рядовий. Станом на 2016 рік співробітник МНС РФ.

Нагороджений медаллю за окупацію Криму.

Заїтов Денис Денисович (рос. – Заитов Денис Денисович), 09.04.1994 р. н., Березівка (рос. – Березовка), Пермський край РФ. Проходив строкову службу в автобаті 99-ї ОБр МТЗ. Опублікував фото, зроблене на Перевалочній базі пального, про яку вже розповідали вище, в період окупації Криму.

На фото зліва направо: Д. Заїтов, О. Перепьолкін, В. Патраков

Впізнаний на кримських фото періоду окупації в альбомах інших фігурантів цього розслідування, зокрема Буряка, Перепьолкіна, Патракова, а також фігурує на відео присяги.

Космачов Олексій Андрійович (рос. – Космачев Алексей Андреевич), 15.02.1994 р. н., Ростов-на-Дону, РФ. Проходив строкову службу в автобаті 99-ї ОБр МТЗ. Фігурує на відео присяги. У своєму профілі соцмережі не опублікував жодного фотодоказу участі в агресії проти України, проте впізнаний на фотографіях товаришів по службі, зокрема й з медаллю за окупацію Криму.

Фото з альбому Віталія Волка.

На фото зліва направо: неідентифікований окупант, Д. Щіпанов, О. Космачов, М. Шкурат, В. Волк

Також впізнаний на фото в альбомі Патракова.

Ткаченко Сергій Сергійович (рос. – Ткаченко Сергей Сергеевич), 23.08.1995 р. н., Чертково, Ростовська обл. РФ. Проходив строкову службу в автобаті 99-ї ОБр МТЗ. Ткаченка впізнали на кримських групових фотографіях періоду окупації в альбомах товаришів по службі.

В альбомі Буряка.

В альбомі Перепьолкіна.

В альбомі Патракова.

В альбомі Патракова також впізнаний на групових фотографіях з медаллю за окупацію Криму.

Командири

99-та бригада МТЗ входить до складу 49-ї загальновійськової армії Південного ВО ЗС РФ. 30 грудня 2013 р. командувачем 49-ї армії було призначено генерал-лейтенанта Сергія Михайловича Севрюкова. (https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12165759@egNews). Севрюков народився в Татарстані, закінчив Казанське танкове училище, потім Військову академію бронетанкових військ, а в 2012 році – Військову академію Генштабу ЗС РФ. (https://www.stav.kp.ru/online/news/1630119/). До нового призначення був на посаді заступника командувача 49-ї армії.

Посвідчення до медалей, якими нагородили автобатівців за участь в окупації Криму, підписував полковник Єгоров Ігор Анатолійович, який станом на 2014 рік був командиром 99-ї ОБр МТЗ. З 2017 року – командир окупаційної 7-ї військової бази (м. Гудаута, окупована Абхазія, Грузія).

Цих російських офіцерів немає в переліку військових службових осіб командного складу Збройних Сил та представників влади Російської Федерації, яким Головною військовою прокуратурою України повідомлено про підозру. Є всі підстави їх в цей перелік вписати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...