"Зімбабве за багатьма параметрами має разючу схожість із Російською Федерацією. Слідкуйте. Їхня історія покаже, чого чекати від Росії", - журналіст

Жителі Зімбабве минулого понеділка обирали собі нового президента.

Про це пише журналіст Іван Яковина, передають Патріоти України.

"Багато хто скаже: нам що до того? Де Зімбабве, а де ми? А ось відповім: це дуже нас стосується

Зімбабве за багатьма параметрами має разючу схожість із Російською Федерацією. Дивлячись на африканську країну і на те, як справи йдуть там, можна з великою ймовірністю спрогнозувати, що далі буде відбуватися в азіатській – тобто в РФ.

Тому я, наприклад, дуже уважно стежу за зімбабвійською історією. Отже, вперше за 40 років у виборах голови держави не брав участі 94-річний Роберт Мугабе. Колись цю людину сприймали як молодого і рішучого героя, який підняв країну з колін і повернув їй гідність.

Потім Мугабе постарів і заплив жиром повністю корумпованої "еліти". Як завжди, нею стали його земляки, кореша і родичі. Разом вони знищили опозицію, почали грабувати свою країну і, звичайно, довели її до жахливої економічної кризи. З майже найбагатшої Зімбабве стала найбіднішою країною Африки.

Десятиліттями Мугабе і його клан міцно утримували владу, але минулого року щось пішло не так. Президент зазіхнув на привілеї власної еліти, після чого вона ж його швидко і безкровно зняла з посади.

Тимчасово пост президента зайняв Еммерсон Мнангагва – колишній головний гебешник Зімбабве з добрим прізвиськом "крокодил". Воно прив'язалася до нього за звичку кидати політичних опонентів на корм цим чудовим рептиліям.

Але зараз 75-річний Мнангагва стверджує, що змінився, став хорошим і добрим. Ви не повірите: з'ясувалося, що він завжди був демократом і мріяв про свободу, але ось злий Мугабе йому не давав показати свої справжні схильності.

Може, дійсно змінився? Хто його знає, адже обличчя добре, чесне. Але от злі язики брешуть, що це все – маскарад. Мета його – обдурити Захід і отримати там економічну і політичну підтримку.

Власне, для цього Мнангагві вибори і знадобилися. Як нескладно здогадатися, той Бармалей, що подобрішав (на прізвисько Крокодил) – один з головних претендентів на пост президента.

Його головний опонент – теж цікавий персонаж. Звуть його Нельсон Чаміса. Він став депутатом у 25 років. Міністром – у 31 рік. Зараз йому 40 років. Якщо переможе, то стане наймолодшим президентом не тільки в історії Зімбабве, а й узагалі в усій Африці.

Молодість у Чаміси була досить бурхливою. Вже обіймаючи державні пости, він раз у раз брав участь у мітингах радикальної опозиції. На одному з таких заходів люди Крокодила (його нинішнього конкурента) проломили йому череп. Чаміса ледь залишився живим.

Цей прикрий інцидент, втім, не завадив йому здобути освіту юриста, а також священика. Уявляєте собі: зараз він поєднує роботу адвоката, політика і пастора. Між іншим, дуже успішного і без усякого томосу.

Програма у нього теж небанальна. Молодий Чаміса збирається побудувати в Зімбабве гіперлуп і домогтися проведення в цій країні Олімпійських ігор. Досить амбіційно, скажу я вам, але народу подобається.

Оскільки поки Зімбабве країна досить відстала, голоси там рахують повільно, офіційні підсумки будуть лише в середині наступного тижня. Але зараз більш-менш зрозуміло, що відбудеться другий тур, у якому Крокодил Еммерсон вступить у бій з пастором Нельсоном.

Відверто кажучи, я вболіваю в цьому поєдинку за пастора, але надій на його перемогу небагато: під контролем старої гвардії перебувають і преса, і силовики, ЦВК, і вся економіка. Крім того, влада має колосальний досвід проведення фальсифікацій. Опозиція, щоправда, погрожує масовими акціями протесту в разі крадіжки голосів. Інтрига наростає.

Ну і повернуся до того, з чого почав. Зараз у Зімбабве ми бачимо протистояння місцевого Дмитра Медведєва з місцевим же Олексієм Навальним. Думаю, що після повалення Володимира Путіна щось схоже можливе і в Росії.

Дуже цікаво, хто з них переможе і як після перемоги буде поводитися. Хочемо ми чи ні, але доля України, на превеликий жаль, значною мірою залежить від того, наскільки адекватний (чи неадекватний) чинний господар Кремля. А зімбабвійська історія дасть нам можливість зрозуміти, чого чекати від Росії в недалекому майбутньому."

Джерело: Новое время
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...