ЗМІ дізналися про таємну зустріч Волкера в Києві

Спецпредставник США напередодні переговорів з помічником президента Росії Владиславом Сурковим зустрічався з представниками Верховної Ради.

Курт Волкер

За інформацією «РБК-Україна», зустріч пройшла 25 січня в резиденції посла США Марі Йованович, передають Патріоти України.

На неї запросили голову парламентського комітету у закордонних справах Ганну Гопко (позафракційна), представника БПП Дмитра Лубинця, «Батьківщини» Григорія Немирю, «Самопомочі» Тараса Пастуха, «Народного фронту» Андрія Тетерука, Радикальної партії Валерію Заружко, «Опозиційного блоку» Юлію Льовочкіну , групи «Відродження» Валерія Писаренка і «Волі народу» Сергія Шахова.

«Це вже друга зустріч представників українського парламенту з Волкером. Перша пройшла три місяці тому - 28 жовтня минулого року. Зустріч проходила в форматі «питання-відповідь». Депутати задавали питання, а Волкер відповідав. У парламентарів, з якими виданню вдалося поспілкуватися, склалося враження, що зібрали їх, щоб Волкер розібрався в ситуації перед зустріччю з Сурковим», - йдеться в матеріалі.

Як вказали джерела видання, найбільше запитань у депутатів було по перспективам «Мінська». Однак Волкер ще раз чітко сказав, що ситуація на Донбасі - це агресія Російської Федерації, а територія окупована Росією, проте альтернативи «Мінському процесу немає».

«Ви повинні розуміти, що зараз цей формат лежить в основі домовленостей, тому хочете чи не хочете, але ви повинні ними користуватися», - переказав агентству слова спецпредставника США Лубинець.

Підтвердили факт акцентування американською стороною безальтернативності «Мінська» та інші депутати, присутні на зустрічі. «Переговори в Мінському форматі краще, ніж відсутність будь-яких переговорів. Через відсутність альтернативи, потрібно хоча б таким чином намагатися врегулювати конфлікт», - говорив депутатам Волкер, переказує не під запис ще один співрозмовник.

Звучали від американців і слова, що інших форматів, на які погодилася б Росія, ні, тому потрібно слідувати «мінському». Однак скептичний настрій з приводу виконання всіх пунктів «Мінська» спостерігався з обох сторін.

Піднімали парламентарії і питання розширення мінського формату, проте не учасниками з інших країн, а шляхом включення в ці переговори представника Донбасу з української сторони, наприклад, депутата-мажоритарника з Донбасу, який би розумів проблематику питання.

«Мова йде про те, що на сьогоднішній день представники в тристоронньої контактній групі - Геращенко або Кучма - не є представниками саме цих регіонів», - сказав Пастух. Однак американці запевнили, що це питання України, так як Штати не є учасниками тристоронньої контактної групи.

Опублікував: Олег Устименко

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...