"Змінити форму, не міняючи свідомість, або Малоросійська пуповина Зеленського", - блогер

Із кінця дев'яностих і десь до початку 2016 року шоу-бізнес в Україні повністю перебував під російським впливом...

Про це у своєму блозі пише Володимир Риба, передають Патріоти України.

"Шоу-бізнес є віддзеркаленням суспільства?

Не завжди.

Загалом іще нещодавно формула була такою: шоу-бізнес = канали та радіостанції олігархів + невибагливість загалу.

Зазначу, що маю на увазі саме попсовий медіапродукт (поп-музика, серіали, телешоу).

Із кінця дев'яностих і десь до початку 2016 року шоу-бізнес в Україні повністю перебував під російським впливом. Апогеєм став 2013-й, коли на вітчизняному ТБ кількість московських ведучих поступово зрівнювалася з місцевими.

Але чи було так завжди?

У першій половині 1990-х новонароджений український медіапростір вражав своєю патріотичністю. Телебачення стало дійсно національним, з'явилися закордонні фільми та серіали, дубльовані українською мовою, розцвіла й українська музика ("Червона рута", "Територія А", "Національний хіт-парад", "Таврійські ігри").

Ближче до двохтисячних усе це почало затухати. І не тому, що обиватель різко розлюбив вітчизняний продукт і полюбив російський, а тому, що російського ставало все більше, а нашого – все менше.

Чому ж так відбувалося?

У кінці 1990-х в український медіапростір потекли російські гроші та гроші не надто патріотичних місцевих олігархів. Шоу-бізнес із українського ставав малоросійським.

У цьому малоросійському казані варилася й більшість наших нинішніх медіаперсон.

Але з початком війни все змінилося. Ми з великими зусиллями, повільно, наче з в'язкого болота, тікаємо від "руского міра": на радіо українськомовна квота, на телебаченні теж, путінських "звьозд" ми не пускаємо.

Після цього наш малоросійський творчий "бомонд" став перед дилемою – як бути далі? Частина пішла шляхом найменшого опору й, озброївшись слоганом "творчєство внє політікі", продовжили виступати в країні-агресорці.

Але більша частина намагається пристосуватися до нових реалій (у Росії їх просто не знають). На жаль чи на щастя, це в них не дуже виходить. А не виходить тому, що вони намагаються змінити форму, але не міняють свідомість.

Іншими словами, вони не здатні перерізати умовну пуповину, яка з'єднує їх із "рускім міром".

І коли умовний Зеленський вітає команди словами "Слава Україні!" або переходить на українську мову, він не перестає бути артистом малоросійського шоу-бізнесу, він не втрачає пов'язаних із цим комплексів і стереотипів. Звідси й розмови подібних зірок про спроби домовлятися з російським народом, про двомовність, про творчість "поза політикою".

І все б нічого, але цей самий Зеленський мітить у президенти. І все б нічого, але його підтримують у цьому люди. І все б нічого, але за ним стоїть олігарх, для якого Україна – тільки розмінна монета."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...