Значить варто почитати: Статтю російського історика про Степана Бандеру та бійців УПА в РФ визнано екстремістською

У Росії стаття історика Кирила Александрова «Бандера і бандерівці: хто вони були насправді» визнана екстремістською.

Про це повідомляє «Радіо Свобода», передають Патріоти України.

Стаття була опублікована в «Новій газеті» в 2014 році. Експерти з Російського педагогічного університету імені Герцена виявили в статті виправдання військових злочинів. На цій підставі Міський суд ухвалив заблокувати статтю, підтвердивши винесене раніше рішення Ленінського районного суду.

Адвокат Натела Пономарьова з таким рішенням не згодна. Її обурює, що експерти не знайшли в статті ні пропаганди національної переваги, ідей тероризму або нацистської символіки, ні закликів до повалення конституційного ладу Росії, але все одно визнали її екстремістською. Свій висновок про те, що стаття виправдовує військові злочини, вони зробили тільки на тій підставі, що Александров висловлює сумніви у співпраці прихильників Бандери з нацистами, а також дає об’єктивну інформацію про дитинство і юність Бандери, що, з їхньої точки зору, може викликати у читачів співчуття.
Російський історик Кирил Александров

Історик Андрій Зубов заявляє, що стаття про Бандеру і бандерівців була написана Кирилом Александровим на основі доповіді про антикомуністичний опір на Україні під час і після Другої світової війни, прочитаної ним на прохання Зубова в рамках його кафедри історії в «Новій газеті». Андрій Зубов підкреслює, що він редагував цю статтю, готуючи її до публікації в «Новій газеті», а тому несе за неї повну відповідальність нарівні з автором.

Адвокат Натела Пономарьова вважає неприпустимою ситуацію, коли один учений вільно висловлює свою думку його темі, що його цікавить, а інші вчені, вважаючи його думку неправильною, знаходять в його словах ознаки екстремізму. Особливо тривожно це виглядає в такій сфері, як історія, де часто важко буває встановити точні факти, а тому допускаються різні думки, міркування та гіпотези. Коли буде отримана мотивувальна частина судового постанови, воно буде оскаржене.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...