Знайомтеся, британобандерівець: Містер Хардінг розповів, навіщо приїхав воювати на Донбас

Деякі британці відправилися в Україну, щоб приєднатися до тривалих бойових дій на сході країни.

Джон Хардінг

Один із них розповів BBC, чому він вважає себе борцем за свободу, передають Патріоти України.

Джон Хардінг на полігоні під Києвом готувався взяти участь у конфлікті на Донбасі. 55-річний колишній військовослужбовець із північного сходу Англії поїхав у лютому, приєднавшись до групи під назвою "Грузинський національний легіон".

У 16 років після школи Хардінг вступив до лав армії і служив дев'ять років. Пізніше працював інженером, але в 2015 році, побачивши зростання загрози з боку "Ісламської держави" (ІД), пішов добровольцем до Сирії.

У соціальних мережах Хардінг домовився приєднатися до YPG, курдського збройного угруповання, яке приймало сотні західних добровольців до своїх лав.

Коли повернувся до Великої Британії, його заарештувала і допитала британська контртерористична поліція.

І коли він вирушав до України, його знову відвели на допит. Він каже, що був відвертий з офіцерами з приводу своєї поїздки до України. "Я не називаю себе найманцем, але я впевнений, що інші люди будуть, - каже він. - Я називаю себе борцем за свободу".

Видання пише, що добровольці з Грузії приїхали в Україну, щоб допомогти боротися з підтримуваними Росією повстанцями, оскільки РФ підтримала в їхній країні провінції, що відкололися. Але мотиви іноземних бійців часто ставляться під сумнів.

За словами Хардінга, його приїзд в Україну не є результатом бажання вбивати. "Деякі люди політично мотивовані, у деяких є бажання воювати, є люди, які були колишніми військовими, але ніколи не брали участі у військових діях, їм здається, що вони мають щось довести. Моя особиста думка полягає в тому, що насправді не має значення, з яких причин люди приходять, якщо від цього є результат. Навпаки, тут не вітається, що люди приїжджають вбивати інших людей. Не дивлячись на те, що це є їхнім завданням, це не може бути причиною", - говорить Хардінг.

Він не єдиний британець, який приїхав до України воювати. Не всі вони готові назвати себе. "По суті, ідея формування "Грузинського національного легіону" полягала в тому, щоб протистояти російській агресії", - говорить командувач Мамука Мамулашвілі, який стверджує, що він заснував підрозділ як добровільний батальйон у 2014 році.

За його словами, в легіоні наразі 70% грузинів, інші - добровольці з Німеччини, США, Великої Британії, Австралії, Греції, Азербайджану, Молдови, Вірменії та Ізраїлю.

Мамулашвілі стверджує, що всі потенційні бійці проходять перевірку. Добровольцям платять близько 600 доларів на місяць, але це набагато менше, за їхніми словами, аніж платять приватні військові компанії. У "Грузинському національному легіоні" повідомляють, що він фінансується урядом України.

Міністерство внутрішніх справ Великої Британії, зі свого боку, не коментує бойові дії в Україні, але не радить своїм громадянам брати участь у конфліктах за кордоном. Однак Хардінг впевнений, що допомога в протистоянні з підтримуваними Росією найманцями - правильна справа.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2924 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 12 травень 2024, 6:23

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2024 року у хр...

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...