Знайшов місце, де українців вбивали сотнями: У Росії затримали відомого історика (фото)

У Росії затримали главу відділення "Меморіалу" в Карелії, відомого історика, який знайшов місце розстрілу сотні українців за часів СРСР, Юрія Дмитрієва.

Юрій Дмитрієв

Про це повідомила його дочка Катерина Клодт, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ. При цьому ті стверджують, що Дмитрієв нібито порушив підписку про невиїзд і збирався виїхати до Польщі.

Так, з'явилася інформація, що у нього була з собою валіза з речами. Однак дочка Дмитрієва спростувала цю інформацію.

Відзначимо, що в квітні поточного року Дмитрієв був виправданий судом у справі про виготовлення дитячої порнографії, яку на нього завели в грудні 2016 року. Йому інкримінували 9 фотографій, виявлених в його комп'ютері, на яких його прийомна дочка зображена без одягу. Історик стверджує, що фотографував хворобливу дівчинку голою для контролю її розвитку і звіту перед опікою.

14 червня виправдувальний вирок був скасований Верховним судом Карелії. У засіданні прокуратура представила результати нового психологічного обстеження дівчинки, про яку Дмитрієв і його адвокат не знали і яке було зроблено вже після рішення суду першої інстанції. Справу відправили на дорозслідування.

Як пов'язаний з Україною

Цікаво, що за часів СРСР Дмитрієв проживав на території України - в Чернігові.

Свого часу він організував архівні дослідження, що стосуються жертв більшовицького терору і пошуку згадок про місця їх поховань в Карелії. Також він активно займався відновленням прав жертв політичних репресій.

Але найголовнішим його досягненням є те, що він спільно з іншими членами експедиції знайшов місце масових розстрілів і поховань людей - урочище Сандармох в Медвеж'єгорському районі Карелії, де в жовтні - листопаді 1937 року ростріляли 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення, в тому числі сотні українців.

Серед страчених легендарні українські письменники Микола Куліш, Лесь Курбас, Антін Крушельницький, Микола Зеров, Валер'ян Поліщук, Мирослав Ірчан, Григорій Епік.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...