"Знімали фільм про ПВК "Вагнер": Російський журналіст розповіла про мету перебування в Африці своїх загиблих колег

Російські журналісти Орхан Джемаль, Кирило Радченко і Олександр Расторгуєв, які 30 липня загинули в ЦАР, планували відвідати базу в маєтку Беренго, де, за даними ЗМІ, можуть перебувати найманці ПВК "Вагнер".
Кирило Радченко, Олександр Расторгуєв, Орхан Джемаль

Про це у коментарі російському телеканалу "Дождь" розповіла заступник головного редактора "Центру управління розслідуваннями" Олександра Горшкова, передають Патріоти України.

За її словами, в столицю ЦАР Бангі журналісти приїхали в суботу, 28 липня. Наступного дня вони вирушили на базу на території маєтку Беренго, де, ймовірно, перебувают найманці ПВК "Вагнер". Але туди їх не пустили, заявивши, що Міноборони ЦАР має дати акредитацію. На базі переписали дані журналістів і сказали, що акредитації можуть дати через п'ять днів.

У понеділок журналісти повинні були зустрітися з фіксером Мартіном (консультант, який допомагає в організації зйомок) з місії ООН. Він був в населеному пункті Бомбара, у 400 кілометрах від Бангі.

Горшкова розповіла, що водія, який возив журналістів в ЦАР, рекомендував Мартін. Цей же водій возив по країні журналістів з Франції.

"У неділю, 29 липня, біля готелю журналістів зустріли двоє поліцейських, які заявили, що використання Джемалем, Расторгуєвим та Радченком знімальної апаратури незаконне. Вони вимагали від них хабар в розмірі 100-120 доларів і проїхали в машині журналістів кілька сотень метрів. Журналісти заплатили необхідну суму", - розповіла Горшкова.

Представник "Центру управління розслідуваннями" зазначила, що водій перекладав вимоги про хабарі - це збентежило редакцію, яка припустила, що він міг бути пов'язаний з поліцейськими. У "ЦУР" запитали журналістів: "Ви впевнені, що вони не в змові?". На це журналісти, за словами Горшкової, відповіли: "Ні, не схоже".

Вона також розповіла, що в понеділок знімальна група повинна була відправитися в Бомбарі до Мартіна з тим же водієм. Водій заявив, що цей шлях може зайняти близько півтора дні через блокпости і погану дорогу.

З собою у журналістів було близько 8,5 тисячі доларів готівкою і апаратура, в тому числі дві дорогі камери. Вони повинні були вийти на зв'язок увечері у вівторок.

Як передає "ТАСС", ООН надасть допомогу владі ЦАР у розслідуванні загибелі журналістів. За словами представника місії ООН, тіла журналістів знайшли біля обстріляної машини.

Як раніше повідомлялося, журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв загинули в ЦАР. Журналісти знімали там документальний фільм про роботу ПВК "Вагнер" - це був спільний проект "Центру управління розслідуваннями" і Расторгуєва.

Головний редактор "Центру управління розслідуваннями" Андрій Коняхін розповів, що вони робили спільний проект по Центральноафриканській республіці. "Ми робили разом проект по ЦАР. Позавчора ввечері вони виходили на зв'язок в останній раз. Правда, дуже важко говорити, це мої друзі", - сказав він.

За даними AFP, тіла загиблих знайшли в 23 кілометрах від міста Сібут. Агентство відзначало, що росіян вбили невстановлені озброєні люди. МЗС Росії підтвердило загибель трьох журналістів в Африці.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...