Знову "гібридні брати" постарались: Про невиконаний заповіт Олександра Довженка

75 років тому в СРСР зазнав нищівної критики сценарій фільму режисера Олександра Довженка «Україна у вогні», за те, що «заохочував український патріотизм замість радянського».

Про це у своєму блозі пише український історик, політолог Олександр Палій, передають Патріоти України.
Він зазначає, що Довженко досі за новаторство і експресію його фільмів за багатьма рейтингами входить в сотню найвидатніших режисерів світу. Після зустрічі зі Сталіним Довженко готувався до смертної кари і знищив частину свого щоденника. Та частина, яка залишилася, м'яко кажучи, і так антирадянська.
Стратити всесвітньо відомого на той час Довженка, ще й під час війни, Сталін чи то не наважився, чи то не встиг. Хоча відомо, що Довженку підсовували на знімальному майданчику заряджений бойовими патронами револьвер замість холостого, очевидно, плануючи видати смерть за нещасний випадок або самогубство, а іншим разом підпиляли стійку керма в його авто.
Історик пише, що з 1943 року Довженку заборонили жити і творити в Україні. «Мосфільм», де змушений був працювати Довженко, він називав «стайнею» і говорив, що на «Мосфільмі» є такі коридори, де ще не ступала нога людини.
Олександр Довженко заповідав після смерті поховати його серце в Україні, і до сих пір цей заповіт так і не виконано.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...