Знизити плату за тепло можна мінімум вдвічі: Корисні поради

При однаковому тарифі різні будинки платять різні суми за опалення. Від чого це залежить і як можна заощадити.

Квитанції на оплату комунальних послуг, які прийшли в січні, в останні дні стали однією з основних тем в соціальних мережах. Багато українців були засмучені, побачивши в них вирослі суми за газ, опалення та інше, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

"Винен" газ, але не лише він

Ціну на газ для населення Кабмін підвищив з 1 листопада. Це було, нагадаємо, одним з обов'язкових умов для отримання нового кредиту від МВФ. Тоді тариф виріс на 23%, і ці розцінки люди побачили в квитанціях, які отримали в грудні.

У квитанціях за грудень суми за газ для жителів багатьох будинків знову підросли, причому в три рази. Причиною стали зміни норми споживання газу для мешканців квартир, не обладнаних газовими лічильниками. В кінці грудня Верховний суд скасував діяв останні роки постанову Кабміну про зниження норми споживання, в силу вступила попередня постанова, і тепер на кожного зареєстрованого в квартирі людини будуть нараховувати по 9,8 "кубів" газу.

Через подорожчання газу Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) збільшила і тарифи на інші комунальні послуги. Зокрема, на опалення. Адже, за даними НКРЕКП, частка витрат на паливо в структурі тарифу для населення на опалення становить до 85%.

Скільки платят за опалення в різних будинках

У деяких регіонах нові тарифи почали діяти з 1 грудня. Але в більшості регіонів тарифи зросли з 1 січня 2019 року, так що квитанції з новими тарифами за опалення мешканці побачать тільки в лютому.

Тим часом, для багатьох будинків суми, в порівнянні з листопадом, зросли. Що дуже здивувало мешканців.

Так, в одному з будинків на вул. Котельникова в Києві опалення квартири площею 50 кв. м в листопаді обійшлося господарям в 1030 грн (квитанція прийшла в грудні), а в грудні (по свіжій, січневій квитанції) – в 1480 грн. На одній із сусідніх вулиць за квартиру площею менше 40 кв. м в грудні нарахували 750 грн, в січні – більше 1300.

Таким чином, виходить, що за опалення 1 кв. м квартири на Котельникова господарі повинні заплатити в січні майже 30 грн, квартири на сусідній вулиці – майже 33 грн. І це при тому, що їх багатоповерхівки обладнані загальнобудинковими лічильниками, які покликані економити витрати мешканців. У той же час для будинків без лічильників платіжки за грудень рахували за тарифом 31,52 грн за "квадрат". Тобто люди не дарма дивуються і обурюються: економія в наведених для прикладу будинках з лічильниками виходить сумнівна.

На гарячих лініях на питання людей відповідають, що плата за опалення, швидше за все, зросла через те, що температура повітря в грудні була нижчою, ніж в листопаді, і будинок спожив більше гігакалорій, за які, власне, мешканці та розплачуються з організаціями-постачальниками.

Що ж стосується різних "тарифів" на опалення в різних будинках – суми в платіжках залежать від кількості спожитих гігакалорій тепла. А це кількість залежить від багатьох факторів. В першу чергу – від рівня енергоефективності того чи іншого будинку.

Тим часом, в лютому суми в платіжках напевно виявляться ще більшими, оскільки з січня тарифи на тепло збільшилися в багатьох регіонах України, в середньому – на 16%. У Києві, зокрема, вони виросли на 22% – з 31,52 до 38,5 грн за 1 кв м в будинках без лічильників і з 1654,41 до 1354,78 грн за 1 Гкал – в будинках з лічильниками (будинковими або квартирними).

Хто гріється найдешевше

У більш вигідному становищі опиняються мешканці нових будинків, які, по-перше, побудовані в більшості своїй із застосуванням енергозберігаючих технологій, а по-друге, які оснащені горизонтальним розведенням системи опалення і з квартирними лічильниками. Наприклад, жителі 95-метрової "трьошки" в одному з нових будинків на вул. Воскресенської в січні повинні заплатити за опалення всього 1099 грн. При тому, що в квартирі маленька дитина, і температура в зв'язку з цим в квартирі підтримується більш висока, ніж до її появи. Таким чином, опалення одного квадратного метра сім'ї обходиться приблизно в 11,5 грн – майже в три рази дешевше, ніж в старих будинках.

До речі, за нашими спостереженнями, скарги на високі суми в квитанціях надходять в більшості своїй від жителів старих будинків, обладнаних вертикальною системою розводки тепломереж.

Однак сьогодні в Україні є і старі будинки, жителі яких платять за опалення порівняно недорого – практично стільки ж, скільки і мешканці новобудов. Наприклад, в тому ж Києві мешканці дев'ятиповерхівки по вул. Тульчинська, 3, якій вже понад півсотні років, за трикімнатну квартиру площею 60 кв. м зараз заплатять 1170 гривень, тобто приблизно по 19 грн за 1 кв. м. Знизити споживання тепла і суми в платіжках вдалося після проведення енергомодернізації будинку.

"Ми вже два рази брали участь в програмі "70х30", – розповідає голова правління ЖБК "Іскра" Анна Загородня. – Перший раз за свій рахунок замінили вікна в парадних і освітлення, а за рахунок бюджету поставили індивідуальний тепловий пункт (ІТП) і зробили технічну модернізацію тепломереж. Це дало нам економію 30% при оплаті за опалення. У минулому році за рахунок цієї програми нам зробили зовнішнє утеплення всього будинку. Ці роботи тільки зараз закінчуються, так що порахувати економію ми зможемо десь через місяць. За нашими підрахунками, має бути ще приблизно мінус 15%. І при цьому в квартирах вже стало тепліше, температура тримається 21-22 градуси. Сподіваємося, в наступному місяці навіть в трикімнатних квартирах плата за опалення буде менше тисячі гривень".

У нинішньому році мешканці планують оснастити свої квартири поквартирні лічильниками і регуляторами тепла, що дозволить їм підтримувати в квартирах комфортну для себе температуру і ще більше економити на опаленні.

В ОСББ "Оберіг на Позняках", організованому в одному з будинків на пр. Бажана, плата за опалення зараз ще нижче: за трикімнатну квартиру площею 125 кв. м за останньою квитанцією довелося заплатити 1750 грн, тобто близько 14 грн за "квадрат". У цьому будинку також були виконані заходи енергозбереження та енергоефективності.

"Ми почали з того, що зробили енергоаудит. Експерти визначили найслабші місця в будинку, розробили план його реконструкції, який состол з двох частин. Перша частина – роботи, спрямовані на зниження споживання теплової енергії, а друга – на зниження вартості споживаної енергії, – розповідає глава правління ОСББ "Оберіг на Позняках" Валерій Нікітченко. – Провели реконструкцію індивідуального теплового пункту і всієї опалювальної системи, встановили автоматику і балансувальні клапани. Закрили "дірки": поміняли двері і вікна на енергоефективні, утеплили підвал, техповерх, цоколь і весь фасад. Тобто ми виключили практично всі джерела тепловтрат, зробили з дому "термос". До реконструкції, 4 роки тому, наш будинок споживав тисячу гігакалорій на місяць. У січні 2018 року – а в січні, що вважається найхолоднішим місяцем – ми спожили близько 500 гігакалорій. Тобто кількість споживаного тепла ми зменшили в 2 рази. Зараз ми встановили в квартирах розподільники і індивідуальні лічильники тепла на всіх батареях в нашому домі. Поки система перебуває в тестовому режимі, але ми розраховуємо за рахунок цього ще мінімум на 20% знизити споживання тепла".

"Жителі будинків радянської споруди можуть економити 50-60% витрат на опаленні, в деяких випадках до 70%. За умови, що будуть виконані комплексні енергоефективні заходи на рівні всього будинку. Як бачимо, є реальні приклади, коли модернізація системи опалення та утеплення будівель призводить до суттєвого зменшення розміру платіжки. Почати потрібно з того, мешканці будинку повинні об'єднатися і прийняти рішення, що хочуть зробити своє житло більш комфортним і ефективним. Потім замовити енергоаудит, який визначить, які саме енергоефективні заходи та в якій послідовності потрібно виконати, скільки вони будуть коштувати, коли окупляться, і де взяти кошти. Для фінансування модернізації будинку можна залучати грантові кошти за міськими програмами типу "70/30", теплі кредити, в цьому році почнуть діяти програми Фонду енергоефективності. Ще один інструмент – залучити інвестиції енеросервісной компанії (ЕСКО), яка профінансує і виконає енергоефективні заходи "під ключ". При цьому ЕСКО гарантує досягнення економії енергоресурсів. У бюджетній сфері та промисловості Енергосервіс вже широко використовується в Україні. У 15 містах країни укладені більше 200 ЕСКО-договорів на модернізацію систем опалення садочків, шкіл, інших установ", – розповів менеджер з енергоефективності ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...