"Золота" комуналка: За що українцям доведеться платити більше

У ряді українських міст перерахували вартість холодної води, а незабаром може подорожчати і гаряча вода.

Наприклад, якщо зараз сім'я з трьох осіб в середньому платить за воду близько 150 грн, то після перегляду цін сума в платіжці може вирости приблизно до 170 грн, передають Патріоти України.

Холодна вода подорожчає у Вінниці, Дніпрі, Броварах, Житомирі, Луцьку, Чернівцях, Запоріжжі та ще в цілому ряді міст. В середньому тариф виросте на 12,2%. Рішення про підвищення тарифів прийняв НКРЕКП, а нові ціни розрахували підприємства разом з місцевою владою.
Наприклад, у пропозиції підвищити ціни в Маріуполі місцева влада пояснює: на підвищення тарифів вплинуло зменшення обсягів споживання, подорожчання електроенергії, зростання зарплат і т. д. Після зростання тарифів українці почали економити, це призвело до того, що обороти водоканалів впали. З огляду на те, що постійні витрати - на утримання інфраструктури, ремонти, зарплати - у них не змінюються, чим менше українці витрачають води, тим вона буде дорожче.
Слід зазначити, що в Україні тарифи підвищують за наступною схемою: підприємство затверджує інвестиційну програму з місцевою владою, оцінює свої витрати, обсяги споживання. Враховують оновлені тарифи, обговорюють їх на громадських слуханнях і лише після цього їдуть в Київ і захищають свої розрахунки в Національній комісії в сферах енергетики і комунальних послуг.
Крім того, уряд пропонує ввести абонплату на всі комунальні послуги. Рахувати будуть за формулою: мінімальна зарплата x 2,58 x коефіцієнт витрати. Для опалення і гарячої води коефіцієнт - 0,004, для холодної води - 0,0035, на вивезення сміття - 0,0015. З ростом мінімалки будуть збільшуватися і суми в платіжках. Це дозволить компенсувати подорожчання.
В результаті доведеться оплачувати і використані обсяги води, тепла, і абонентську плату.
Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...