Зовнішні борги України: Експерти порахували, скільки має заплатити кожен, щоб погасити позики (відео)

Баталії довкола міжнародних запозичень – звичне явище у парламенті. І найчастіше з трибун ВР лунають докори саме щодо міжнародного валютного фонду.

Хоча кредит МВФ є найвигіднішим і найдешевшим, бо його дають всього лиш під 2% річних, у той час як інші під 7-10%. Та головне – без підтримки МВФ жоден кредитор не позичатиме гроші. Адже це означає, що держава не реформується, а отже не матиме звідки повернути борги, - йдеться в сюжеті Фактів ICTV, передають Патріоти України.

Та чому взагалі потрібно позичати? Державний борг є у кожної країни. США, Японія, Китай – найбільші світові боржники, хоча це держави, які без сумніву економічно найсильніші. Та важливо – щоб позичене йшло на розвиток, а не на проїдання. Тоді країна може повертати борги із заробленого, а не свіжопозиченого.

Україна поки не може собі це дозволити. Адже досі витрачає більше, ніж заробляє і частіше не на реформи, які в майбутньому дадуть прибутки, а на забаганки і популізм. Наш сукупний державний борг 77 мільярдів доларів, це 72 % ВВП.

Фактично нині кожен українець винен майже 1900 доларів, та найкритичніші не ці цифри. Цього та наступного року наша держава має повернути 10 мільярдів доларів, а цих грошей немає. Доведеться знову тринькати резерви НБУ, а отже українці знову можуть зубожіти.

Не на руку і економічна ситуація на зовнішніх ринках, ціни на нафту щодня б’ють нові рекорди, а ось сталь, якою торгує Україна в світі і яка забезпечує найбільше валюти країні дешевшає. Усе це означає одне – глибокої кризи без свіжої позики не оминути. І це, схоже, розуміють в уряді.

Тому настійливо просять Раду таки ухвалити закон про Антикорупційний суд. У ЗМІ з’явився лист міністра фінансів до народних депутатів, із проханням відновити співпрацю з МВФ, бо інакше нам загрожує девальвація і затяжка криза, що відкине країну назад. А прем’єр пішов ще далі – попередив, якщо Антикорупційному суду не дадуть зелене світло – подасть у відставку.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...