Зовсім скоро: Названо термін, коли УПЦ може отримати автокефалію

Вселенський патріархат може надати томос про автокефалію Української православної церкви на Синоді, який відбудеться у другій половині листопада поточного року.

Про це заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря, коментуючи рішення Синоду від 11 жовтня, передають Патріоти України.

"Найближча дата, яка може бути, - це наступне засідання Синоду Константинопольського патріархату, яке має відбуватися у другій половині листопада. Ми будемо робити все, що від нас залежить, щоб це сталося якомога швидше", - заявив Зоря, відповідаючи на питання про можливі терміни отримання томосу.
Прес-секретар Київського патріархату заявив, що прийшов час переходити до наступного етапу, коли треба збирати собор для об'єднання помісних православних церков в Україні. "До цих пір не було можливості зібрати собор, так як представники УПЦ Московського патріархату не могли прийняти в ньому участь: їм потрібно було запевнення", - пояснив Зоря.
На посаду глави єдиної Української православної церкви УПЦ КП буде висувати кандидатуру патріарха Філарета, з якого Синод в Константинополі зняв анафему. "Але буде можливість висунути й інші кандидатури, хоча поки інших кандидатур не називалося, хто б міг скласти альтернативу. Після голосування, виборів, цей предстоятель повинен отримати від Константинопольського патріархату томос - як фізичний документ, як грамоту. І цей етап ми завершимо", - повідомив архієпископ.
Далі в Україні буде відбуватися процес єднання православ'я навколо Єдиної помісної православної церкви. Цей процес може затягнутися на п'ять років.
У свою чергу Патріарх Філарет, коментуючи рішення рішення Синоду в Константинополі, заявив, що томос про автокефалію Української церкви ми отримаємо від Вселенського патріарха. Архієрейський собор Константинопольського патріархату раніше прийняв постанову, в якому сказано, що Україна є канонічною територією Константинопольського патріарха. "Створення в Україні єдиної Української православної Церкви не означає, що на нашій українській території не може існувати інша Церква, мається на увазі Російська Церква. Ті українські єпархії, що не приєднаються до єдиної Української православної церкви, не матимуть права називатися Українською церквою, а право на існування матимуть, причому рівне право з українською Церквою, тільки називатися буде Російська церква, а не українська", - заявив Філарет.

Нагадуємо, що 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір'ю Україні є Константинополь. Також Синод зняв анафему з голови УПЦ КП Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що найближчим часом відбудеться об'єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

Джерело: Громадське.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...