Зовсім скоро: Українців штрафуватимуть за невчасну сплату комуналки

Розмір пені складе 0,01% боргу за день. Нараховуватиметься тим, хто буде оплачувати рахунки пізніше 20 числа кожного місяця.

Щоб споживачі послуг уникали заборгованості, буде введено пеню за невчасно сплачений платіж, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

З травня 2019 року набуває чинності новий закон, згідно з яким встановлять абонплату на комуналку та за кожний день прострочення будуть нараховувати пеню – так хочуть уникнути заборгованості населення. Розмір пені складе 0,01% боргу за день. Нараховуватиметься тим, хто буде оплачувати рахунки пізніше 20 числа кожного місяця.

Нові комунальні правила

Закон “Про житлово-комунальні послуги” прийняли ще торік, але вступає у дію він у травні 2019-го. Спочатку передбачалося, що вже з 1 січня українці житимуть за новими правилами. Однак влітку Верховна Рада це рішення переглянула. Офіційна причина — у документі за відсутність лічильників пропонують штрафувати постачальників. Тому що лічильники встановити не встигнуть до початку наступного року, весь закон відтермінували.

Що змінить новий закон:

  • доведеться платити пеню за прострочення платежів;
  • введуть абонплату на комуналку;
  • зобов’яжуть впускати в квартиру комунальників;
  • дозволять відключать комунальні послуги за борги;
  • комунальники платитимуть штрафи за відключення послуги без причини.

Не пізніше, ніж через півроку після вступу закону в дію, українці повинні вибрати постачальника комунальних послуг і модель роботи. Усього існує три моделі:

  • кожен укладає договір сам;
  • один управитель підписує договір від імені всіх мешканців;
  • ОСББ укладає угоду від імені всіх мешканців.

Пеня за борги: як і коли будуть нараховувати

Починаючи з 20 травня українці, які платять за комуналку із запізненням, платитимуть штрафи.

Розмір пені — лише 0,01% боргу. Наприклад, якщо сім’я платить у середньому 1500 грн за комуналку в місяць і прострочила платіж на 90 днів, сума боргу збільшиться приблизно на 27 грн.

До речі, у першій редакції закону штрафи були удесятеро більші, але до другого читання суми урізали. У майбутньому розмір пені можуть переглянути. Одна з причин, через яку розмір пені скоротили — негативна реакція із боку українців. І щоб не нагнітати ситуацію, парламентарії пішли на поступки.

Введуть абонплату: коли і скільки заплатимо

Кабінет міністрів розробив документ, який встановить максимальний розмір абонентської плати. Він буде визначатися за формулою:

мінімальна зарплата × 2,58 × коефіцієнт витрати

Коефіцієнт витрати: гаряча вода і тепло — 0,004; холодна вода —0,0035; вивезення сміття — 0,0015. Отже, у 2019 році максимальна абонплата на тепло, гарячу воду становитиме 43 грн, на холодну воду — 37,6 грн і на вивезення сміття — 16,1 грн.

З ростом мінімальної заробітної плати також будуть збільшуватися і максимальні розміри абонентської плати. Водночас, як і зараз, окремо потрібно буде платити за послугу як товар. Але навіть якщо зовсім не користуватися комунальною послугою, абонентську плату доведеться оплачувати у будь-якому випадку.

“Плата за абонентське обслуговування — платіж, який споживач платить виконавцю комунальної послуги з індивідуального договору про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку”, — йдеться у документі.

Зібрані гроші спрямують на витрати із укладання договорів, розподіл послуги, обслуговування лічильників.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...