Зупинити за будь-яку ціну: Росія кинула всі пропагандистські ресурси на протидію автокефалії УПЦ, - "ІС"

Для представників РПЦ в Україні надання автокефалії Українській православній церкві є найбільшим лихом за всю історію свого існування.

Про це йжеться в матеріалі групи "Інформаційний спротив", передають Патріоти України.

"Процес отримання Україною томосу про автокефалію перейшов у стадію свого логічного і тріумфального завершення. Прибувші до України екзархи Вселенського Патріархату сповістили главу держави і всіх свідомих громадян України, що вони приїхали для реалізації уже вирішеного питання і готові до конструктивного діалогу із усіма гілками Українського православ’я. Ця новина стала радісною для більшості адекватного населення України, і стала комом у горлі недругів України.

Для представників РПЦвУ ці події є найбільшим лихом за всю історію свого існування. Сама лише звістка про призначення екзархів кинула у холодний піт особисто очільника РПЦ патріарха Кирила і його підопічних. Але разом із тим у цьому можна побачити і позитивний аспект, адже тепер з кожним днем усім стає зрозумілим, що ніяка не духовна єдність з’єднує РПЦ і МПвУ, бо як інакше можна пояснити таку хвилю відкритої істерики, що виявиась у так званому «частковому розриві спілкування із Вселенською патріархією». Ось тепер Москва відкрито показує що так звана «УПЦ» є не самокерованою частиною, а є цілком і повністю підконтрольною Москві, про це доречі нещодавно висловився одіозний священик Андрій Ткачов, який запам’ятався прокльонами майдану і обіцянкою в’їхати в Київ на танках. Так ось цей горесвященик у передачі «Святая правда» на ютуб-каналі Царьград, коментуючи усі нещодавні церковні події сказав таке «… Он (вселенський патріарх) должен был сказать НАМ (РПЦ) и на Украине нашим (МПвУ)» (5:30).

І ось тому на останньому Синоді це питання і розглядалось Московським Синодом в односторонньому порядку, без погодження самої України, яку на цьому засіданні представляв не митрополит Онуфрій, а не менш одіозний митрополит Запорізький Лука. Самого ж Онуфрія обіцяли повідомити, що викликало зацікавленість у експертів і блогерів, зокрема, диякона Андрія Кураєва. Як зазначив Кураєв, після його посту із відео вирізали фрагмент словами про погодження. У інтерв’ю один із спікерів сказав, що Онуфрію висилали документи, і він там вносив якісь правки. Що це за правки, ніхто не повідомив, хоча ще не так давно, у листопаді минулого року, офіційні джерела РПЦ наголошували, що Онуфрій вимагав про особливі правки у статут РПЦ, зокрема про центр в Києві, тут же невідомо, що правив митрополит? Чи можливо просто переставляв слова місцями, чи проводив орфографічний аналіз тексту.

Утім це не так важливо, важливо інше, що Москва показала, що це її особиста боротьба і до цієї боротьби вона залучила усі можливі засоби, традиційні не тільки для Церкви, але й Держави. Це можна простежити на нещодавньому аналітичному відео із російських новин, одіозного російського журналіста Дмитра Кисєльова. Сама його аналітика побудована у звичних і традиційних тонах російської пропаганди. Відзначимо основні моменти відео.

Так, на початку сюжету ведучий повідомив глядачам про майбутню автокефалію для України, розповів про синаксис архієреїв Вселенського патріархату та ін. Взагалі початок не передбачає ніякої біди, але вже потім відбувається традиційне для ЗМІ РФ перекручування фактів. Томос називають документом, що легалізує розкол, від цього визначення вже складається думка, що все написано строго за шаблонами РПЦ, і також за тими ж шаблонами уся інформація про Вселенського Патріарха, якого звичайно підтримує найлютіший ворог Росії – Америка і який, найстрашніше, ходить в джинсах! Можливо ця деталь одягу не відноситься до певного канонічного дрескоду РПЦ, але, якби лише у цьому була проблема Кисельов ТВ.

Після перекручення фактів слідує картина залякування наслідками Томосу. Так, глядачів переконують у великому горі, жаху релігійної війни, кровопролитті і битвами за храм і вкінці-кінців великим всесвітнім розколом для усього Православ’я. І ось після таких картин жахів, коли людина підпала під маніпуляцію, уже далі представники російської пропаганди взагалі міняють саму суть понять і вже замість автокефалії говорять про автономію! Яка є у «канонічной» Церкві, і яка її не просила. Вибачте, звичайно але це вже відверта маячня. Навіщо просити те, що у тебе і так є, але головна думка, не розповісти глядачам правду чи принаймні пояснити глядачам різницю між автономією і автокефалією, а ввести в оману і налякати злими і лихими намірами президента Порошенка і Патріарха Філарета. Для трагізму поданої інформації папараці наголошують на незаконній анафемі Патріарха Філарета. І що цікаво, тлумачать цю анафему як прокляття, хоча в самій РПЦ у визначенні анафеми, що знаходиться у написаній ними ж енциклопедії, ні слова про прокляття.

І все це, звичайно, на фоні «миролюбивої» РПЦ, яку, по-суті, обманули, адже розмова Патріархів була «теплою братською», а тепер Константинополь підклав таку свиню, вирішивши нібито легалізувати розкол. Унаслідок таких дій йому присвоюється звання єретика.

Доволі цікавим і той факт, що для коментаря від осіб «наших на Україні» обрано не відповідних осіб, які говорять від імені Церкви і є посуті її спікерами, а нещодавно прославленого митрополита Запорізького Луку, який наразі є тим часовим членом Російського Синоду і через декілька днів брав у участь у роботі цього синоду, без свого очільника Онуфрія. «Совпадєніє?» Не знаємо.

Не менш цікавим є і сам коментар Луки, основна думка якого зводиться до меседжу, озвученого митрополитом Іларіоном (Алфєєвим) ще на початку літа, про великий розкол, подібний до розколу 1054 року. Знову збіг чи «совпадєніє»? Не знаємо.

Цікаво, що представники РПЦвУ стали уже доволі часто коментувати своїх керівників з верху. Так керуючий справами РПЦвУ митрополит Антоній (Паканич), у своєму нещодавньому інтерв’ю став говорити словами Патріарха Кирила (Гундяєва), згадуючі обновленців і все в дусі нещодавньої промови Кирила.

Знову збіг чи «совпадєніє», не знаємо, але для кожного адекватного громадянина висновок стає зрозумілим. Ніяких духовних зв’язків між РПЦ і Московським Патріархатом в Україні не має! Це відверта неправда! Це одного дерева плоди! Вони і говорять однаково, чи навмисно вони це роблять, нам звичайно не відомо, але ж такі «високоосвічені» богослови, що мають відповідні богословські і наукові ступені, невже ж не могли привести інші місця з історії для того, аби прокоментувати події, що відбуваються довкола них тут і зараз? Навіщо самим виявляти на ділі ваші тісні «духовні зв’язки»?

Тепер зрозуміло, що цим всім ми стикаємось із тотожними поняттями, доволі цікавим є також і той факт, що останнього тижня по багатьох російських центральних каналах вийшли сюжети, написані в стилі вищезгаданого Кисельова, і зараз ми бачимо, як розгортається повномасштабна пропаганда проти автокефалії, і це навіть підтвердили екзархи Вселенського Патріарха на зустрічі із Президентом Петром Порошенком. Які причини цієї компанії ми достовірно не знаємо, але можемо припустити, що питання томосу для Української Церкви - це загроза не лише для російської Церкви, але й для самої Росії, що може нанести сильного удару по імперіалістській політиці Кремля, і на недопущення цього зараз кинуто усі можливі підконтрольні ЗМІ. Совпадєніє?"

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...