Звільнені бранці поділилися враженнями про перший день на волі (фото)

Чуднецов Євген (Чудик), Овчаренко Владислав та Олексій Канарський зараз перебувають під наглядом лікарів.

Овчаренко – це ультрас «Зорі», який був засуджений до 17 років за «тероризм» – бойовики шили справу за відео, на якому спалюють прапор «ЛНР», передають Патріоти України з посиланням на Politeka.

За його словами, в полон він потрапив у жовтні 2016 року разом з Артемом Ахмеровим. Овчаренко розповідає, що його звільнили (поміняли на «ЛНРовцев») в районі 13:30 в пункті пропуску «Майорськ».

«Близько 16 години до нас прийшли і сказали, хто військовий, тому потрібно переодягнутися, а інші йдуть на огляд. Всіх разом посадили і сказали чекати. О 18 годині приїхали донецькі (мова про звільнених бранців «ДНР», – прим.ред.) та почався бардак. Спочатку були разом з військовими, потім окремо розкидали. Сиділи в очікуванні дива. Поїхали на аеродром. Там була перша зустріч з Порошенком і журналістами. Нас поділили на групи і посадили в вертоліт. Вертоліт на Харків – 6 вертольотів по 14 чоловік», – розповідає Овчаренко.

Нагадаємо, звільнених бранців спочатку відправили до Харкова, де вони пройшли медичний огляд, вже після цього вони вилетіли до столиці.

«Харків був перевалочним пунктом. Потім був Київ. Мене відразу зустріли хлопці з «Азова», повезли їсти. Мені не було де жити, хлопці запропонували поселитися в готелі », – додав Овчаренко.

Також вдалося поспілкуватися з Олексієм Канарським – цивільним, якого затримали 31 грудня 2014 року, коли він їхав з Шахтарська до Торезу. За його словами, він прибув на блок пост без потрібних для сепаратистів документів. Канарський розповів, що йому бойовики приписали 9 трупів, а також службу в артилерії.

«Коли ми чекали обміну, я звернувся за допомогою до Червоному хресту, просив хоча б куртку, оскільки у мене нічого не було. Мені більше нема до кого було звернутися. Нас поміняли разом з військовими і повезли в Бахмут, де об’єднали з хлопцями з «ЛНР». Відразу повели їсти, а після цього відбулася зустріч з президентом. Потім був Харків. Потім був Київ. Після офіційної частини, до хлопців кинулися всі рідні, а я стояв один. До мене відразу підійшов чоловік – волонтер. Він дізнався, що я один і покликав з собою. Там я і побачив Женю Чуднецова, він мені сказав, що це хлопці з «Азова», так я до них і потрапив», – повідомив Канарський.

Сам Чуднецов, якого зустрів Канарський, потрапив у полон 24 червня 2015 року в Новоазовському районі. Євген – цивільний, навчався в Маріуполі і їздив до мами.

«В одну з поїздок мені пред’явили службу в батальйоні «Донбас», а також шпигунство. Доказів цьому взагалі не було, але їх це не хвилювало. Вони призначали, хто буде терористом, а хто шпигуном», – додав Чуднецов.

Зараз всі троє знаходяться в гарному настрої, проте кажуть, що керівництво лікарні обмежує доступ до них волонтерів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...