"Звіт ООН про Іловайськ - це "казки", - Виногродський

Анатолій Виногродський заперечує випадки вбивств та катувань місцевого населення Іловайська бійцями батальйону «Донбас».

Командир 2-го Батальйону спецпризначення «Донбас» Анатолій Виногродський

Командир 2-го Батальйону спецпризначення «Донбас» Анатолій Виногродський розкритикував доповідь ООН щодо подій в Іловайську у серпні 2014 року. Мова у звіті йшла про нібито вбивства та катування цивільного населення бійцями батальйону «Донбас». Про це він повідомив у коментарі журналістам, передають Патріоти України.

«Давайте уточнимо, що на території школи (мається на увазі школа №14, де за звітом ООН після відходу українських сил були знайдені три трупи – ред.) у серпні 2014 року базувалося сім батальйонів разом з «Донбасом» та окрема рота Збройних сил України. Наскільки я знаю, бійці батальйону ділилися пайками з місцевим населенням, які проживали у підвалі школи і в залізничному депо. У підвалі школи жило близько 20-ти цивільних осіб, в депо жили близько 50-ти цивільних», - зазначив Виногродський.

За його словами, цивільні, які згадуються у звіті насправді були терористами «Л/ДНР». «Цивільні, які перебували в Іловайську без зброї, були під захистом Нацгвардії ЗСУ. Тому «казки» про те, що катували та вбивали цивільне населення – це неправда», - додав він.

Крім того, він заперечив випадки катувань цивільного населення міста, які перераховувались у звіті. З полоненими, яких заарештували українські військові поводились гуманно. «Я не знаю випадків катувань. Полонені перебували у кімнаті тієї самої школи, я особисто давав їм їжу та сигарети. Я нічого не знаю про металеві шафи. Вони можуть розповідати, що завгодно», - зазначив військовий.

Нагадаємо, 9 серпня голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер презентувала доповідь ООН щодо порушення прав людини та міжнародного права під час трагічних подій у районі Іловайська у серпні 2014 року.

У доповіді «Порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права в контексті подій під Іловайськом у серпні 2014 року» мова йде не стільки про військові події того часу, скільки про факти вбивств, катування та знущання над цивільним населенням Донбасу та українськими військовополоненими.

Представники Моніторингової місії через чотири роки після самих подій стверджують, що під час збройного конфлікту серйозних порушень прав людини припускалися всі сторони конфлікту. Особливий акцент у звіті робиться саме на вчинках бійців батальйону «Донбас», злочинам проросійських бойовиків та російських військових приділяється значно менше уваги.

Усі звинувачення базуються на свідченнях осіб, яких опитували укладачі звіту.

Джерело: Главком
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...