"Всё пропало!": Рублю пророкують "чорну п'ятницю"

Ставки на обвал рубля в кінці поточного тижня виростуть в кілька разів. При цьому курс долара збережеться на поточному рівні - обвалюється саме рубль до основних світових валют.

Причина - складності в економіці РФ, нові санкції і падіння курсу нафти, повідомляє Finanz з посиланням на дані комісії з торгівлі товарними ф'ючерсами США, передають Патріоти України.
Великі спекулянти в США продовжують збільшувати ставки на падіння рубля на тлі нездатності цін на нафту піднятися вище $ 50 за барель і наростаючої загрози введення проти Росії нового пакету санкцій.
На минулому тижні хедж-фонди та інші великі гравці, які спекулюють рублем через ринок деривативів в Чикаго, ще на 33% збільшили обсяг коротких позицій у ф'ючерсах та опціонах, прив'язаних до курсу російської валюти.

В результаті обсяг ставок на падіння рубля перевищив ставки на його зростання на 6 тис. 206 контрактів, що еквівалентно купівлі валюти на суму 15,5 млрд рублів (14,8 млрд минулого тижня).

Цей показник - чиста коротка позиція спекулянтів - досяг рекордного рівня за всі 11 років доступної статистики американський бірж, перевищивши попередній максимум, встановлений на початку листопада 2014 року напередодні обвалу курсу і «чорного вівторка» з доларом по 80 і євро дорожче 100.

На падіння рубля ставлять 8 великих американських гравців, з яких 5 - це хедж-фонди, управляючі клієнтськими засобами, випливає з статистики CFTC.

У листопаді минулого року їх вкладення в рубль досягали рекордного рівня на очікуваннях, що угода ОПЕК щодо скорочення видобутку дозволить вивести з піке ринок нафти, а перемога на виборах в Штатах Дональда Трампа знизить списку санкцій тиск на РФ.

«Надії на розрядку виявилися порожніми», - констатує директор аналітичного департаменту «Альпарі» Олександр Разуваєв.

В кінці минулого тижня демократи і республіканці в Палаті представників Конгресу США оголосили, що законопроект про нові санкції проти РФ узгоджений. Він передбачає посилення обмежень на валютні кредити для держбанків і сировинних держкорпорацій, а також дає президенту Штатів право ввести повну заборону на іноземне фінансування будь-яких трубопровідних проектів «Газпрому», включаючи Nord Stream 2, «Турецький потік» і «Сила Сибіру».

Крім того, Конгрес доручає Мінфіну США опрацювати можливість заборони на інвестиції в держборг РФ, який де-факто перекриє валютний приплив в РФ від західних інвесторів, що вклали в боргові папери уряду РФ більше $ 13 млрд за останній рік.

Крім санкцій війни із Заходом проти рубля зіграють також підвищення ключової ставки в США і виплати за російськими зовнішніми боргами, які в найближчі 6 місяців стануть рекордними за два роки, відзначає Разуваєв.

При цьому, додає він, незважаючи на міжнародні резерви в розмірі більш ніж $ 400 млрд, Центробанк навряд чи буде втручатися в торги, - він цього не робить вже два роки.

Опублікував: Олег Устименко

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...