10-й день день пожежі в Чорнобильській зоні: Хронологія подій (фото, відео)

Пожежа в Чорнобильській зоні за 10 днів уже знищила 12 колишніх сіл, дісталася Прип’яті та наближається до Чорнобильської АЕС.

4 квітня вдень ДСНС отримала сигнал про те, що в зоні відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення Чорнобильської АЕС поблизу с. Володимирівка Котовського лісництва виникла верхова лісова пожежа на площі 20 га, передають Патріоти України з посиланням на Факти.

Рятувальники заявили, що труднощі гасіння є через підвищений радіаційний фон на окремих ділянках.

Станом на 7 квітня, за даними Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, вогонь пройшов близько 35 га землі. Уточнити цифру нині складно через сильне задимлення.

9 квітня поліція евакуювала громадян, які проживають в селищі міського типу Поліське, розташованому на території зони відчуження. На прилеглу територію було обмежено допуск громадян: закрито КПП на кордоні зони відчуження Поліське і Овруч.

Ситуація станом на 13 квітня

У Чорнобильській зоні відчуження продовжується гасіння пожеж на території Корогодського, Котовського та Денісовецького лісництв у Київській області.

До гасіння пожеж залучено 366 осіб та 88 одиниць техніки, в тому числі 3 літаки АН-32П та 3 вертольоти ДСНС.

За словами члена громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження, директора Chornobyl Tour та Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослава Ємельяненка, ситуація критична, адже нині вогонь рухається за напрямком вітру – до ЧАЕС.

– Зараз вогонь дістався Прип’яті та знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів Підлісний, де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони, та від самої ЧАЕС, – повідомив Ємельяненко.

Пожежа і радіація

10 квітня Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки попередив, що повітря, забруднене пожежами в Чорнобильській зоні, потрапить до Києва, але небезпеки здоров’ю не несе.

За прогнозними розрахунками на 13 квітня, забруднене повітря переважно буде направлене в Північно-східному напрямку, однак, протягом ночі з 13 на 14 квітня, ймовірно, може змінити своє направлення в сторону Києва.

Причини пожежі

Масштабні пожежі могли стати причиною підпалу трави сталкерами, заявив член громадської ради при Держагентстві України з питань управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.

– Але є нелегальні відвідувачі, а ці підпали сталися на стежці життя сталкерів. Про ці місця є інформація в соцмережах, де сталкери показують, як вони підпалюють, – заявив він.

9 квітня правоохоронці вручили підозру 27-річному зловмиснику, який заради забави в декількох місцях підпалив дикорослу траву. Через це вогнем було знищено 5 га Котовського лісництва, розповіли в Нацполіціі.

Збитки від пожежі

Внаслідок пожеж у зоні відчуження ЧАЕС було завдано збитків у розмірі десятків мільйонів гривень, заявила в.о. голови Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗО) Катерина Павлова.

Відео пожежі в зоні відчуження ЧАЕС

Супутник NASA 5 квітня сфотографував, як виглядають пожежі в зоні відчуження ЧАЕС із космосу:

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...