12 пісних рецептів, які вас здивують: Страви на Святвечір від Євгена Клопотенка (фото)

Святвечір – це особливе свято для всіх християн. Його зазвичай зустрічають в родинному колі й на стіл ставлять 12 пісних страв. Обов'язково повинна бути кутя, страву з грибів, борщ і узвар.

Переможець кулінарного шоу "МастерШеф" Євген Клопотенко дав своє пісне меню для Святвечора. Оригінальні рецепти вони розмістив на своєму сайті, передають Патріоти України.

"Найголовніше блюдо на різдвяному столі у святвечір – кутя. У кожній сім'ї є свій рецепт цієї страви, але я рекомендую спробувати і мій варіант, тим більше, що він достатньо традиційний", - написав Клопотенко.

1. Кутя

  • Пшениця – 1 склянка
  • Вода – 4 склянки
  • масло – 50 г
  • Мед – 2-3 ст. ложки
  • Мак – 2-3 ст. ложки
  • Волоські горіхи – жменя
  • Курага – 100 г
  • Родзинки – 1 жменя
  • Лимон – 1 шт. (цедра і сік)
  • Корінь імбиру – 1 см

Пшеницю (1 склянка) залийте 4 склянками води на ніч для набухання. Вранці злийте воду і залийте новими 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 1 годину до готовності. Якщо після того, як пшениця буде повністю готова, залишиться трохи води, то її потрібно злити.

Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, так смак пшениці вийде більш насиченим.

Курагу (100 г) наріжте невеликими кубиками. Якщо у вас дуже тверда курага, можете її попередньо запарити в окропі протягом 5 хвилин.

Додайте в кашу нарізану кубиками курагу і жменю родзинок. Потім додайте мак (2 ст. л.) і 1 см кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.

Додайте жменю рубаних волоських горіхів і перемішайте кашу, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.

Лимон (1 шт.) добре помийте і обсушіть. Натріть цедру лимона на дрібній тертці. Додайте в кутю 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона.

Додайте 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добре перемішайте. Залиште кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.

2. Пісний борщ з копченою грушею

  • Вода – 2 л
  • Буряк – 1 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цукор – 1 ст. ложка
  • Томатна паста – 2 ст. ложки
  • Груша в'ялена – 2 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Соняшникова олія – 2 ст. ложки (для смаження)
  • Сіль, перець

Буряк помийте і запечіть в духовці протягом півтора години, дайте охолонути, очистіть і натріть на крупній тертці.

Моркву потріть на тертці, цибулю дрібно поріжте. Розігрійте сковороду з соняшниковою олією, спочатку обсмажте цибулю і моркву протягом 2-3 хвилин, потім натертий буряк і тушкуйте ще 2 хвилини.

Потім додайте томатну пасту і цукор і тушкуйте ще 2 хвилини.

Картоплю почистіть і поріжте кубиками невеликого розміру. У каструлю налийте воду, викладіть картоплю, лавровий лист і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть ще 5 хвилин.

Додайте тонко нашатковану капусту і варіть протягом 15 хвилин. Потім додайте овочеву піджарку і порізану тонкими слайсами грушу, варіть ще 5-7 хвилин, посоліть і поперчіть за смаком. В кінці приготування додайте роздавлений часник.

3. Гливи з часником

  • Гливи – 400 г
  • Часник – 2 зубчики
  • Олія соняшникова – 2 ст. ложки
  • Сіль, перець

Гливи (400 г) добре промийте, зріжте тверду частину ніжки. Наріжте гриби великими шматочками. Очистіть 2 зубчики часнику і дрібно порубайте часник ножем.

Розігрійте сковороду з 2 ст. л. ароматної олії. Смажте гриби з часником, поки з грибів не випарується зайва волога, і вони не стануть м'якими. Посоліть і поперчіть за смаком.

4. Спагетті з цукіні з грибами

  • Цукіні або кабачки – 300 г
  • Гливи – 150 г
  • Лимонний сік – 2 ст. ложки
  • Оливкова олія – 1 ст. ложка
  • М'ята – 2 гілочки
  • Сіль, перець

Цукіні помийте і поріжте за допомогою спеціальної економки із зубчиками на тонку соломку.

Гриби крупно поріжте і обсмажте на оливковій олії протягом 5 хвилин. Додайте цукіні, сіль, перець і обсмажуйте ще 1 хвилину.

Додайте сік лимона і листочки м'яти. Відразу викладіть по тарілках, щоб цукіні не стали дуже м'якими.

5. Цвітна капуста з соусом з тахіні

  • Цвітна капуста – 1 невелика головка
  • Сухі прованські трави – 0,5 ч. ложки
  • Рослинне масло – 1 ст. ложка
  • Паста тахіні – 2 ст. ложки
  • Мед – 1 ст. ложка
  • Лимонний сік – 1 ст. ложка
  • Сіль, перець

Головку цвітної капусти добре промийте і обсушіть. Розріжте капусту уздовж навпіл, потім наріжте кожну з половинок уздовж на слайси товщиною приблизно 1 см. Потім за допомогою ножа зніміть суцвіття капусти від підстави.

Розігрійте сковороду з 1 ст. л. рослинного масла. Обсмажте капусту до золотистої скоринки з двох сторін, посоліть і поперчіть за смаком, додайте 0,5 ч. л. запашних сухих трав.

Для приготування соусу змішайте пасту тахіні (2 ст. л.) з 1 ст. л меду. Додайте лимонний сік (1 ст. л.) і добре перемішайте. Якщо ви захочете зробити соус більш рідким, додайте трохи теплої води і перемішайте.

При подачі полийте цвітну капусту соусом з тахіні.

6. Запечена селера

  • Корінь селери – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 1 ст. ложка
  • Сіль, перець

Добре помийте один невеликий корінь селери. Розріжте на дві частини, посоліть і поперчіть за смаком. Полийте 1 ст. л. рослинного масла і відправте в духовку, розігріту до 200 градусів. На 40-80 хвилин, залежно від розміру селери. Він повинен стати дуже м'яким.

7. Смажені огірки

Огірок – 400 г

Перець чилі – 5-10 г

Соєвий соус – 2 ст. ложки

Соняшникова олія – 1 ст. ложка

Огірки поріжте півкільцями шириною приблизно 5-6 мм. Перець чилі поріжте тонкими слайсами.

Розігрійте сковороду з соняшниковою олією на середньому вогні. Обсмажте огірки приблизно 1 хвилину. Потім додайте соєвий соус і перець чилі і обсмажте ще 1-2 хвилини.

8. Салат зі шпинатом і апельсином

  • Апельсин – 2 шт.
  • Шпинат – 200 г
  • Морква – 100 г
  • Кунжут – 1 ч. ложка
  • Апельсиновий сік – 100 мл
  • Соняшникова олія – 20 г

Шпинат помийте, обсушіть і наріжте широкими смужками. Ви можете використовувати і заморожені брусочки шпинату. Для цього розморозьте його при кімнатній температурі і добре відіжміть. Обсмажте на вершковому маслі 2 – 3 хвилини, додайте сіль за смаком.

Один апельсин почистіть і відокремте м'якоть від білих перегородок. З другого апельсина вичавіть сік.

Моркву наріжте кружечками і відваріть за принципом приготування глазурованих овочів, тільки замість води додаємо сік апельсина.

Кунжут обсмажте на сухій сковороді 10 -20 секунд, щоб розкрити його аромат. Всі інгредієнти змішайте і додайте соус, в якому варилася моркву.

9. Марокканський салат

  • Апельсин -1 шт.
  • Червона квасоля консервована – 150 г
  • Лимон – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Маслини без кісточок – 10 шт.
  • Кримська цибуля – 1 шт.
  • М'ята – 2 гілочки
  • Оливкова олія – 1-2 ст. ложки
  • Чорний перець, сіль

Апельсин розрізати навпіл. З однієї частини зніміть цедру. Зніміть верхню частину, без білого шару, інакше гіркота зіпсує смак салату. Часточки апельсина очистіть від плівок. У вас повинно залишитися тільки чисте апельсинове філе.

Цибулю і перець наріжте кубиками, а оливки – навпіл. Змішайте в мисці апельсини, цибулю, перець, маслини, додайте квасолю.

Приготуйте соус. Змішайте виделкою сік половини лимона і апельсина з оливковою олією, заправьте салат. Додайте м'яту, приправте перцем, сіллю і тонко нарізаною цедрою апельсина.

10. Вегетаріанський пастуший пиріг

  • Сочевиця (червона або зелена) – 1 склянка
  • Томат – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Томатна паста – 1 ст. ложка
  • Кмин – 0,5 ч. ложки
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • овочевий Бульйон – 100 мл (або вода)
  • Картопля – 500 г
  • Оливкову олію – 2 ст. ложки
  • Печериці – 200 г
  • Сіль, перець

Печериці (200 г) помийте, очистіть від шкірки і наріжте тонкими слайсами.

Одну цибулину очистіть і наріжте її дрібними кубиками.

Велику моркву (1 шт) очистіть і натріть на крупній тертці.

Томати (2 шт.) наріжте на невеликі часточки, а потім наріжте середніми кубиками.

Почистіть часник (2 зубчики) і дрібно порубайте ножем.

Розігрійте сковороду зі столовою ложкою рослинного масла. Обсмажте нарізану цибулю до прозорості.

Додайте до цибулі терту моркву і обсмажуйте ще кілька хвилин.

Додайте в сковороду слайси печериць, обсмажуйте кілька хвилин.

Сочевицю (1 склянка) відваріть в підсоленій воді до готовності, відповідно до інструкції на упаковці.

Тим часом додайте в сковорідку до овочів томати, 1 ст. л. томатної пасти, 100 мл овочевого бульйону (або води). Тушкуйте 5-7 хвилин.

Додайте в сковорідку подрібнений часник.

Перекладіть на сковороду відварену сочевицю. Посоліть і поперчіть за смаком, додайте 0,5 ч. л. кмину, перемішайте, тушкуйте 1 хвилину.

Картоплю (500 г) очистіть і зваріть в підсоленій воді до готовності. Розімніть товкачиком з додаванням оливкової олії (1 ст. л.).

Викладіть готову начинку з овочів з сочевицею в форму для запікання і рівномірно розподіліть по формі.

Покрийте шаром картопляного пюре і відправте в духовку з температурою 180 градусів на 20 хвилин до появи рум'яної скоринки.

11. Вегетаріанські трюфелі з фініків

  • В'ялені фініки без кісточок – 500 г
  • Кокосові вершки – 30 мл
  • Кероб – 3 ст. ложки (+2 ст. ложки для верхнього шару)
  • Фісташки – 100 г
  • Волоські горіхи – 100 г

З фініків видаліть кісточки, а м'якоть розберіть на частини і покладіть в чашу блендера.

Додайте до финикам 3 ст. л. кэроба (це порошок, замінник какао).

Подрібніть для отримання однорідної маси. Додайте кокосові вершки (30 мл) і ще раз добре подрібніть.

Сформуйте з подрібнених фініків кульки. Намагайтеся, щоб вони були приблизно одного розміру.

Розділіть цукерки на 3 частини. Першу частину фінікових цукерок обваляйте в кэробе (2 ст. л.).

Фісташки (100 г) очистіть і порубайте ножем. Волоські горіхи (100 г) також порубайте ножем.

Другу частину фінікових трюфелів обваляйте в подрібнених крихтах фісташок.

Третю частину цукерок обваляйте в крихті з волоських горіхів. Поставте всі трюфелі в холодильник на кілька годин.

12. Узвар

  • Сухофрукти (яблука, груші, сливи) – 500 г
  • Цукор – 2-3 ст. ложки
  • Розмарин – 4 гілочки

Сухофрукти добре промиваємо. Викладаємо в каструлю і заливаємо холодною водою.

Доводимо до кипіння, додаємо цукор – особисто мені подобається, коли узвар не дуже солодкий. Знімаємо з вогню і додаємо крупно порізані гілочки розмарину. Закриваємо кришкою і даємо настоятися. При подачі на стіл додаємо трохи свіжих листочків розмарину.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

14 вересня - Воздвиження Хреста Господнього: Що категорично не можна робити в цей святковий день

субота, 14 вересень 2024, 0:10

14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...

Різдво Пресвятої Богородиці: Ця сильна молитва, прочитана з чистою душею, допоможе здійснити найзаповітніші бажання

неділя, 8 вересень 2024, 5:00

Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...