12 січня - День Онисії зимової: Історія, прикмети і заборони дня

Дата 12 січня в народному календарі позначена як день з сильними морозами - виключення бувають досить рідко.

12 січня 2020 року прийнято відзначати День Онісії зимової. У це свято зазвичай ходять у гості, при цьому на столі обов'язково повинна бути присутня свиняча требуха та гриби, передають Патріоти України.

12 січня - історія свята

Історія свідчить, що все почалося з мучениці, яка проживала в християнській родині в грецькому місті Салоніки. Після смерті батьків вона роздала майно бідним, а своє життя проводила в пості та молитві.

Одного разу по дорозі до церкви Онисію зупинив римський воїн, який запропонував їй відправитися на язичницьке свято. Дівчина відмовила йому, тоді він спробував її схопити і зірвати косинку з її голови. Онися його відштовхнула і, плюнувши йому в обличчя, сказала: "Та заборонить тобі, диявол, Господь мій Ісус Христос". Після цього воїн дістав свій меч і вдарив її в бік, пронизивши наскрізь.

Тіло мучениці поховали за містом. Пізніше на її могилі був зведений молитовний будинок. Зараз мощі святої перебувають у Салоніках в базиліці Святого Димитрія. Почитати пам'ять Онисії Солунської стали з X століття.

12 січня - прикмети свята

  • Якщо на Онисію дме вітер з півдня, то весь рік буде врожайним, а літо - теплим. Якщо на Онисію йде сніг, то влітку можна очікувати сильних дощів.
  • Люди, які народилися в День Онисії, є дуже щасливими.
  • Якщо на Онисію горобець голосно цвірінчить - чекай швидкої відлиги.
  • Якщо вночі дме вітер з півдня, то рік буде щасливим і врожайним, а літо - теплим.
  • Західний вітер - в річках буде багато риби.
  • Якщо пішов сніг, то це прикмета до того, що літо буде дощовим і похмурим.
  • Якщо людина народилася на Онисію, то вона буде відмінним мисливцем. На Онисію можна молитися про лікування шлункових хвороб.

Якщо в родині хтось захворів, то можна провести ритуал для його одужання. Потрібно вийти на перехрестя і голосно сказати ім'я хворої людини.

12 січня - заборони свята

На Онисію зимову не рекомендується:

  • Шити і прясти, бо це принесе нещастя.
  • Вживати їжу з сіллю - до проблем зі здоров'ям.
  • Не варто піднімати речі на перехресті, інакше накличете на себе біду.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...