Як відомо, перед Різдвом віруючі дотримуються 40-денного посту, який називають Різдвяним постом, і триває він з 28 листопада по 6 січня. Так як святвечір є останнім днем посту, страви на святковому столі повинні бути пісними, і їх повинно бути дванадцять - як і апостолів у Христа.
Головними стравами вважається кутя - каша із зерен пшениці з різними добавками, та узвар - компот із сухофруктів.
У кожної господині є свій рецепт приготування куті - хтось готує з пшениці, попередньо замочивши її на ніч, а інші - з перловки або рису. У зварену кашу прийнято додавати розмочені курагу, чорнослив, родзинки, горіхи, мед, а також так зване "макове молочко" - перетертий в ступі мак. Деякі навіть додають у кутю узвар, виноградний сік або кагор.
Відзначимо, що їжу в святвечір не можна запивати водою - тому другою стравою вважається узвар. Приготувати його можна із засушених яблук, абрикос і слив, які продаються у вигляді спеціальних сумішей в супермаркетах або на ринку.
Також на різдвяному столі повинен бути капусняк або борщ. Капусняк - це суп із пшона та овочів, родзинкою якого є квашена капуста. Деякі господині також роблять капусняк з рису.
Борщ на Різдво має бути пісним - тобто без м'ясного бульйону. За переказами, червоний борщ символізує кров дітей, убитих у Вифлеємі за наказом Ірода.
Четверте блюдо, яке слід поставити на стіл, це хліб або пиріг. Природно, наші предки пекли домашній хліб з часником і горохом, або як його ще називали паляниця. Горох в цій страві символізував багатство, а часник - відганяв злих духів.
П'яте блюдо на різдвяному столі - це пісні голубці, наприклад, з гречкою і грибами або з рисом і овочами. Голубці - це символ любові Божої і Святого Духа, адже в назві є відсилання до "голуба".
Порада: Якщо ви не вмієте або не хочете готувати традиційні голубці, загорнуті в капустяне листя, можна зробити варіацію - так звані "ліниві голубці". Для цього необхідно підготувати як на звичайні голубці всі інгредієнти, а капусту нашанкувати на терці та протушкувати з усіма овочами. Потім з'єднати їх з рисом і сформувати круглі котлетки, обваляти їх у борошні і покласти в форму для запікання. Далі залити все томатно-сметанним соусом і довести до готовності в духовці.
Шосте блюдо - це гарнір. Це може бути як тушкована картопля з цибулею і морквою, так і вінегрет - салат із відварених картоплі, моркви, буряка, а також цибулі, зелені та солоних огірків.
Сьоме блюдо на Різдво - соління. Вибирайте на свій смак: квашена капуста, мариновані помідори і огірки, перці або навіть баклажани.
Восьме блюдо - вареники, які вважаються символом достатку. Як правило, на різдвяний стіл подають вареники з картоплею чи капустою. Також окремо до вареників можна підсмажити цибулю і шкварки з сала.
Порада: Щоб заощадити час під час приготування 6 січня, вареники можна зробити заздалегідь і заморозити у морозильній камері, а зварити їх уже безпосередньо перед подачею на стіл.
Дев'яте блюдо - гриби. Це не тільки ситний, але і корисний продукт. Це можуть бути як мариновані гриби, так і обсмажені з цибулею на вершковому маслі.
Десяте блюдо - риба. Ви можете поставити на святковий стіл і куплене в супермаркеті філе оселедця, так і приготувати самостійно рибні котлети, смажену рибу або заливне з неї.
Одинадцяте блюдо - пісний салат. На сьогоднішній день існує величезна кількість салатів без м'яса, які ви зможете з легкістю приготувати.
Дванадцяте блюдо - десерт. Природно, можна купити якісь ласощі в магазині, а можна приготувати вдома самостійно. Наприклад, запекти в духовці яблука з медом і горіхами.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...