Як відомо, перед Різдвом віруючі дотримуються 40-денного посту, який називають Різдвяним постом, і триває він з 28 листопада по 6 січня. Так як святвечір є останнім днем посту, страви на святковому столі повинні бути пісними, і їх повинно бути дванадцять - як і апостолів у Христа.
Головними стравами вважається кутя - каша із зерен пшениці з різними добавками, та узвар - компот із сухофруктів.
У кожної господині є свій рецепт приготування куті - хтось готує з пшениці, попередньо замочивши її на ніч, а інші - з перловки або рису. У зварену кашу прийнято додавати розмочені курагу, чорнослив, родзинки, горіхи, мед, а також так зване "макове молочко" - перетертий в ступі мак. Деякі навіть додають у кутю узвар, виноградний сік або кагор.
Відзначимо, що їжу в святвечір не можна запивати водою - тому другою стравою вважається узвар. Приготувати його можна із засушених яблук, абрикос і слив, які продаються у вигляді спеціальних сумішей в супермаркетах або на ринку.
Також на різдвяному столі повинен бути капусняк або борщ. Капусняк - це суп із пшона та овочів, родзинкою якого є квашена капуста. Деякі господині також роблять капусняк з рису.
Борщ на Різдво має бути пісним - тобто без м'ясного бульйону. За переказами, червоний борщ символізує кров дітей, убитих у Вифлеємі за наказом Ірода.
Четверте блюдо, яке слід поставити на стіл, це хліб або пиріг. Природно, наші предки пекли домашній хліб з часником і горохом, або як його ще називали паляниця. Горох в цій страві символізував багатство, а часник - відганяв злих духів.
П'яте блюдо на різдвяному столі - це пісні голубці, наприклад, з гречкою і грибами або з рисом і овочами. Голубці - це символ любові Божої і Святого Духа, адже в назві є відсилання до "голуба".
Порада: Якщо ви не вмієте або не хочете готувати традиційні голубці, загорнуті в капустяне листя, можна зробити варіацію - так звані "ліниві голубці". Для цього необхідно підготувати як на звичайні голубці всі інгредієнти, а капусту нашанкувати на терці та протушкувати з усіма овочами. Потім з'єднати їх з рисом і сформувати круглі котлетки, обваляти їх у борошні і покласти в форму для запікання. Далі залити все томатно-сметанним соусом і довести до готовності в духовці.
Шосте блюдо - це гарнір. Це може бути як тушкована картопля з цибулею і морквою, так і вінегрет - салат із відварених картоплі, моркви, буряка, а також цибулі, зелені та солоних огірків.
Сьоме блюдо на Різдво - соління. Вибирайте на свій смак: квашена капуста, мариновані помідори і огірки, перці або навіть баклажани.
Восьме блюдо - вареники, які вважаються символом достатку. Як правило, на різдвяний стіл подають вареники з картоплею чи капустою. Також окремо до вареників можна підсмажити цибулю і шкварки з сала.
Порада: Щоб заощадити час під час приготування 6 січня, вареники можна зробити заздалегідь і заморозити у морозильній камері, а зварити їх уже безпосередньо перед подачею на стіл.
Дев'яте блюдо - гриби. Це не тільки ситний, але і корисний продукт. Це можуть бути як мариновані гриби, так і обсмажені з цибулею на вершковому маслі.
Десяте блюдо - риба. Ви можете поставити на святковий стіл і куплене в супермаркеті філе оселедця, так і приготувати самостійно рибні котлети, смажену рибу або заливне з неї.
Одинадцяте блюдо - пісний салат. На сьогоднішній день існує величезна кількість салатів без м'яса, які ви зможете з легкістю приготувати.
Дванадцяте блюдо - десерт. Природно, можна купити якісь ласощі в магазині, а можна приготувати вдома самостійно. Наприклад, запекти в духовці яблука з медом і горіхами.
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...
Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...