12 страв до свята: Що готують на Різдво в Україні

Що символізують страви на різдвяному столі.

В Україні Різдво Христове вважається одним з головних християнських свят, на яке, як правило, за святковим столом збирається вся родина. І якщо на Новий рік багато хто експериментує з варіантами святкових закусок, основних страв і десертів, то на Різдво список страв з року в рік залишається практично незмінним. Що приготувати на різдвяний святвечір 6 січня, передають Патріоти України з посиланням на theLime.

Як відомо, перед Різдвом віруючі дотримуються 40-денного посту, який називають Різдвяним постом, і триває він з 28 листопада по 6 січня. Так як святвечір є останнім днем посту, страви на святковому столі повинні бути пісними, і їх повинно бути дванадцять - як і апостолів у Христа.

Головними стравами вважається кутя - каша із зерен пшениці з різними добавками, та узвар - компот із сухофруктів.

У кожної господині є свій рецепт приготування куті - хтось готує з пшениці, попередньо замочивши її на ніч, а інші - з перловки або рису. У зварену кашу прийнято додавати розмочені курагу, чорнослив, родзинки, горіхи, мед, а також так зване "макове молочко" - перетертий в ступі мак. Деякі навіть додають у кутю узвар, виноградний сік або кагор.

Відзначимо, що їжу в святвечір не можна запивати водою - тому другою стравою вважається узвар. Приготувати його можна із засушених яблук, абрикос і слив, які продаються у вигляді спеціальних сумішей в супермаркетах або на ринку.

Також на різдвяному столі повинен бути капусняк або борщ. Капусняк - це суп із пшона та овочів, родзинкою якого є квашена капуста. Деякі господині також роблять капусняк з рису.

Борщ на Різдво має бути пісним - тобто без м'ясного бульйону. За переказами, червоний борщ символізує кров дітей, убитих у Вифлеємі за наказом Ірода.

Четверте блюдо, яке слід поставити на стіл, це хліб або пиріг. Природно, наші предки пекли домашній хліб з часником і горохом, або як його ще називали паляниця. Горох в цій страві символізував багатство, а часник - відганяв злих духів.

П'яте блюдо на різдвяному столі - це пісні голубці, наприклад, з гречкою і грибами або з рисом і овочами. Голубці - це символ любові Божої і Святого Духа, адже в назві є відсилання до "голуба".

Порада: Якщо ви не вмієте або не хочете готувати традиційні голубці, загорнуті в капустяне листя, можна зробити варіацію - так звані "ліниві голубці". Для цього необхідно підготувати як на звичайні голубці всі інгредієнти, а капусту нашанкувати на терці та протушкувати з усіма овочами. Потім з'єднати їх з рисом і сформувати круглі котлетки, обваляти їх у борошні і покласти в форму для запікання. Далі залити все томатно-сметанним соусом і довести до готовності в духовці.

Шосте блюдо - це гарнір. Це може бути як тушкована картопля з цибулею і морквою, так і вінегрет - салат із відварених картоплі, моркви, буряка, а також цибулі, зелені та солоних огірків.

Сьоме блюдо на Різдво - соління. Вибирайте на свій смак: квашена капуста, мариновані помідори і огірки, перці або навіть баклажани.

Восьме блюдо - вареники, які вважаються символом достатку. Як правило, на різдвяний стіл подають вареники з картоплею чи капустою. Також окремо до вареників можна підсмажити цибулю і шкварки з сала.

Порада: Щоб заощадити час під час приготування 6 січня, вареники можна зробити заздалегідь і заморозити у морозильній камері, а зварити їх уже безпосередньо перед подачею на стіл.

Дев'яте блюдо - гриби. Це не тільки ситний, але і корисний продукт. Це можуть бути як мариновані гриби, так і обсмажені з цибулею на вершковому маслі.

Десяте блюдо - риба. Ви можете поставити на святковий стіл і куплене в супермаркеті філе оселедця, так і приготувати самостійно рибні котлети, смажену рибу або заливне з неї.

Одинадцяте блюдо - пісний салат. На сьогоднішній день існує величезна кількість салатів без м'яса, які ви зможете з легкістю приготувати.

Дванадцяте блюдо - десерт. Природно, можна купити якісь ласощі в магазині, а можна приготувати вдома самостійно. Наприклад, запекти в духовці яблука з медом і горіхами.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...