12 жовтня: Свята, події, прикмети, заборони

Цього дня не можна пити спиртні напої або напиватися на кладовищі, влаштовувати пікніки біля могил і відмовляти нужденним.

12 жовтня в Україні та в усьому світі відзначають кілька міжнародний свят, серед яких Всесвітній день мігруючих птахів і день боротьби з артеріїтом. У православних – Покровська поминальна субота, а в народі – Феофан Милостивий. Також відзначають день ангела Івана. Прикмети розкажуть, якою буде погода. Пропонуємо читачам дізнатися, що означає ця дата, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Свята 12 жовтня

Всесвітній день мігруючих птахів

Мета екологічної кампанії – розширити знання людей про мігруючих птахів, їх житло й шляхи пересування. Спочатку дату було встановлено на травень, а з 2018 року проводиться два рази на рік – у другу суботу в травні й в жовтні. Експерти закликають зберігати місця проживання мігруючих птахів у всьому світі.

Всесвітній день боротьби з артритом

Проводиться щорічно за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з 1996 року. Мета – привернути увагу громадськості до проблеми ревматологічних захворювань, підвищення інформованості про артрити у всіх його формах, об'єднання зусиль лікарів та пацієнтів у напрямку вирішення питань профілактики цього захворювання.

Покровська поминальна субота

Цей день відзначається напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці. Прийнято ходити до церкви, на цвинтарі і поминати покійних перед Великим святом.

Феофан Милостивий

Феофан Милостивий (Газський)

За церковним цього дня поминають пам'ять преподобного Феофана Милостивого, який жив у Газі (Ізраїль), приймав мандрівників, давав їм притулок, їжу й турботу. До кінця життя святий збіднів і почав страждати на важку хворобу. У народі було прийнято добувати зайця.

Прикмети на 12 жовтня

  • Небо зоряне – до сухої осені.
  • Туман з'явився до ночі – заморозків не буде.
  • Гриби пізні в лісі з'явилися – до затяжної осені.
  • Вітер днем посилюється – погода буде ясною.
  • Грім гримить – до безсніжної зими.

Що не можна робити 12 жовтня

Цього дня не можна пити спиртні напої або напиватися на кладовищі, влаштовувати пікніки біля могил і відмовляти нужденним.

Хто народився 12 жовтня

Г'ю Джекман (51 рік)

Г'ю Джекман

Австралійський актор, співак і продюсер, широко відомий публіці за роллю мутанта Росомахи у серії фільмів про супергероїв кіновсесвіту Marvel "Люди Ікс".

Пауліна Андрєєва (31 рік)

Пауліна Андрєєва

Російська актриса театру і кіно, співачка. Відома завдяки серіалу "Відлига", фільму "Саранча", серіалу "Метод".

Ролан Биков

Роман Биков

Народився у 1929 році – помер 6 жовтня 1998 року. Радянський і російський актор театру і кіно, режисер, лауреат Державної премії СРСР. Фільми: "Ширлі Мирлі", "Сірі вовки" (Хрущов), "Опудало", "12 стільців" і ще дуже багато ролей.

Мурат Гассиев (26 років)

Мурат Гассиев

Російський боксер-професіонал. Чемпіонський пояс у IBF (2016-2018); WBA (2018).

Степан Хмара (82 роки)

Степан Хмара

Український політичний діяч, радянський дисидент і політв'язень, один із засновників Української республіканської партії, Герой України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...