16 травня - День Європи: Що значить для України та як відзначається свято

День Європи українці відзначають як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

У суботу, 16 травня, Україна відзначає День Європи. Це свято було засновано 2003 року указом президента Леоніда Кучми, "з огляду на стратегічний курс України на європейську інтеграцію", передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

День Європи: історія свята

День Європи відзначається 5 травня Радою Європи та 9 травня – Європейським Союзом. Рада Європи відзначає свято на честь власного створення в 1949 році, а Європейський союз – день, у який в 1950 році засновники ЄС запропонували його створення.

В Україні свято офіційно встановлено на третю суботу травня. Свято присвячене зміцненню єдності серед європейців.

День Європи в Україні

У День Європи в містах нашої країни проходять різні заходи, концерти, спектаклі, а гості України з європейських держав розповідають про життя в Європі, її історію та культуру.

Цього року День Європи в Україні матиме свої особливості через карантин, введений через пандемію коронавірусу. Так, пересування групою більше двох осіб, як і раніше, залишається під забороною, у громадських місцях слід дотримуватися дистанції і маскового режиму. Дітям до 14 років необхідний супровід батьків.

Цікаві факти про взаємини України та ЄС

  • ЄС є найбільшим торговельним партнером України: 41,5% від загального обсягу зовнішньої торгівлі України.
  • Безвізовий режим з ЄС дозволив українцям більше подорожувати. 2019 року лише сухопутний кордон громадяни України перетнули більше 15 мільйонів разів. Зросла й кількість авіарейсів в небі країни.
  • Подальші пріоритети євроінтеграції – "Промисловий безвіз", який маєспростити торгівлю товарами з України в ЄС, Європейська зелена угода, приєднання до енергетичного, цифрового ринків ЄС, поглиблене митне співробітництво.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...