16 травня світ відзначає День вишиванки

Це свято не закріплене в офіційному календарі. Але День вишиванки обзавівся власними традиціями, а географія святкувань вийшла далеко за межі країни.

16 травня в Україні відзначається День вишиванки. Його придумала група студентів-ентузіастів з Чернівців в 2006 році. За минулі 13 років День вишиванки обзавівся власними традиціями - автентичні для кожного з регіонів, а географія святкувань вийшла за межі країни. День національного одягу охоче підтримала численна українська діаспора, передають Патріоти України.

Відзначають День вишиванки в третій четвер травня. З огляду на, що день будній, у співробітників держустанов є привід «вигуляти» вишиванку на роботу, а у державних діячів - опублікувати в соцмережах яскраве фото. У Верховній Раді депутати підтримали традицію і приходять на засідання одягненими в дусі свята. Хоча є і фракції, які свідомо ігнорують День вишиванки.
У Києві в 2019 році вирішили зберегти хорошу традицію і вже анонсували мегапоказ вишиванок «Вишиванка Day». В обласних центрах до свята часто організовують марші вишиванок і встановлюють національні рекорди: на наймасовіший флешмоб у вишитому одязі, на найбільше вишите полотно, на наймасовіше виконання гімну України. Вишиванка стає безкоштовним квитком в музеї і на художні виставки.

Прикрашаючи до Дня вишиванки місто, у Львові одягають в спеціальні святкові наряди скульптури біля Ратуші. А в Полтаві прикрасили вишивкою пам'ятник Тарасу Шевченку.

У ряді міст (Чернівці, Львів, Київ, Мелітополь) вишиванки дарують у пологових будинках мамам і новонародженим. В аеропорту «Бориспіль» дарували вишиванки і буклети про українську вишивку пасажирам, що відлітають з України. Акція мала назву «Вишиванка летить в подорож».
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...