16 травня світ відзначає День вишиванки

Це свято не закріплене в офіційному календарі. Але День вишиванки обзавівся власними традиціями, а географія святкувань вийшла далеко за межі країни.

16 травня в Україні відзначається День вишиванки. Його придумала група студентів-ентузіастів з Чернівців в 2006 році. За минулі 13 років День вишиванки обзавівся власними традиціями - автентичні для кожного з регіонів, а географія святкувань вийшла за межі країни. День національного одягу охоче підтримала численна українська діаспора, передають Патріоти України.

Відзначають День вишиванки в третій четвер травня. З огляду на, що день будній, у співробітників держустанов є привід «вигуляти» вишиванку на роботу, а у державних діячів - опублікувати в соцмережах яскраве фото. У Верховній Раді депутати підтримали традицію і приходять на засідання одягненими в дусі свята. Хоча є і фракції, які свідомо ігнорують День вишиванки.
У Києві в 2019 році вирішили зберегти хорошу традицію і вже анонсували мегапоказ вишиванок «Вишиванка Day». В обласних центрах до свята часто організовують марші вишиванок і встановлюють національні рекорди: на наймасовіший флешмоб у вишитому одязі, на найбільше вишите полотно, на наймасовіше виконання гімну України. Вишиванка стає безкоштовним квитком в музеї і на художні виставки.

Прикрашаючи до Дня вишиванки місто, у Львові одягають в спеціальні святкові наряди скульптури біля Ратуші. А в Полтаві прикрасили вишивкою пам'ятник Тарасу Шевченку.

У ряді міст (Чернівці, Львів, Київ, Мелітополь) вишиванки дарують у пологових будинках мамам і новонародженим. В аеропорту «Бориспіль» дарували вишиванки і буклети про українську вишивку пасажирам, що відлітають з України. Акція мала назву «Вишиванка летить в подорож».
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...