2 січня: Свята, прикмети і заборони другого дня нового року

У цей день існують певні заборони, а народні прикмети розкажуть, якою буде погода в найближчому майбутньому.

2 січня у світі відзначають День наукової фантастики. Також Православна Церква вшановує пам'ять святого Ігнатія Богоносця. У народі свято отримало назву День Ігната, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

2 січня іменини святкують: Ян, Іван, Ігнатій, Данило, Антон.

День наукової фантастики

2 січня відзначається День наукової фантастики (Science Fiction Day). Така дата була обрана не випадково, в цей день народився Айзек Азімов, один з найвідоміших письменників-фантастів. Його твори справили величезний вплив на розвиток жанру, а деякі терміни з його робіт, наприклад, "позитронний" і "роботехніка", міцно увійшли до багатьох мов.

День Ігната

2 січня православні християни вшановують пам'ять священномученика Ігнатія Богоносця, який жив у I-II століттях за імператора Траяна. В ті часи його вчителем був Іоанн Богослов.

За народними переказами Ігнатія називали Богоносцем через те, що коли він був маленьким, то сам Ісус Христос носив його на руках. У Ігнатія був дар зцілювати хворих людей. Коли відбувалися Траянські гоніння християн, то Ігнатія заарештували та відправили з Антіохії до Риму. Там його стратили – кинули на розтерзання до голодних левів.

Священномученик Ігнатій Богоносець

Традиційно 2 січня в церквах проходили молебні на охорону будинку. Люди прибирали свої житла. Крім того, церква закликала зробити хресний хід з іконою навколо будинку, щоб захистити його і родину від нещасть та голоду.

Прикмети на 2 січня
  • Який День Ігната – така і в серпні погода;
  • Сніг чи дощ – до доброго врожаю;
  • Небо зоряне – теж до відмінного врожаю;
  • Синиці щебечуть голосно – до затяжних холодів.

Що не можна робити 2 січня

  • Не впускайте до своєї оселі старих, немічних і бідних. Кажуть, що після цього почнуться хвороби й заведеться бідність.
  • Не позичайте нічого сусідам, адже можна віддати щастя.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...