21 червня - День літнього сонцестояння: Історія, традиції та прикмети свята

У наших предків найкоротша ніч в році була таким же важливим святом, як і початок нового року. Тому в цей день проводилися різні обряди і торжества.

У неділю, 21 червня, настане День літнього сонцестояння, який в народній традиції вважається одним з поворотних днів в році, з яким пов'язані народні прикмети та вірування. Журналісти зібрали інформацію про традиції цього дня, який з язичницьких часів був святковим у різних народів, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Найкоротша ніч в році була таким же важливим святом, як і початок нового року. Тому в цей день проводилися різні обряди і торжества.

У слов'ян день літнього сонцестояння відзначався як свято Купала. Його основні традиції були пов'язані з вогнем і водою: щоб максимально зблизитися з природою, люди обов'язково купалися у водоймах і стрибали через багаття, щоб очистити душу і тіло.

Через палаюче вогнище стрибали молоді пари: вважалося, що якщо вони не розімкнуть руки під час "польоту", то їхні відносини будуть дуже міцними.

Дівчата в цю ніч плели вінки, збирали цілющі трави, робили різні ритуали для гарного врожаю і ворожіння на любов. Наприклад, та з них, яка всю ніч танцювала біля дев'яти багать, обов'язково повинна була вийти незабаром заміж.

Випалу вранці росу збирали в посудину, вважаючи, що вона володіє омолоджуючими і цілющими властивостями. Але найголовнішим завданням в ніч на Купала був пошук квітки папороті, який, за переказами, відкриває заповітне місце зі скарбом. Також вважалося, що бажання, загадане на сонцестояння, обов'язково збудеться.

Прикмети в цей день пов'язані переважно з погодою. Негода віщувала поганий урожай. Якщо день був туманним - природа повинна була як слід нагородити людей дарами.

Свято сонцестояння мало свої традиції і в кельтських народів: вони вважали цей період часом ельфів, фей та інших міфічних істот.

У скандинавських країнах люди вважали, що в цю ніч не можна до самого світанку спати, щоб почути спів ельфів. До слова, у слов'ян зустрічати світанок також було доброю прикметою - це обіцяло міцне здоров'я на цілий рік.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...