22 березня - 40 святих: Історія, традиції, заборони свята

22 березня православна церква відзначає день Сорока святих і шанує пам'ять 40 Севастійських мучеників, а в народі відзначають свято Сороки.

У 320 році 40 воїнів римського легіону - кращі воїни давньоримського імператора Лікінія, який був язичником і жорстоким гонителем християнства, відмовилися відректися від християнства і загинули на Севастійському озері. У народі в цей день відзначають Сороки - іменини сороки, люди вважають цю птицю оберегом будинку, біля якого вона живе, якщо не проганяти її і не руйнувати її гнізда. Слово «сорока» - означає «сорок», тому її пов'язують зі святом Сорока святих, передають Патріоти України.



У цей день не можна займатися будь-якою фізичною працею, ремеслами і рукоділлям, а також домашньою роботою. Також оскільки свято випадає на Великий піст, не можна їсти м'ясо, молоко, яйця і рибу. Дозволено додавати в їжу рослинне масло і випити трохи кагору. У свято не потрібно позичати гроші. Також в цей день не можна піддаватися злості, заздрості, агресії, вживати алкоголь і лихословити.



Також потрібно знати, що обов'язково потрібно зробити в свято 40 святих. Потрібно сходити до церкви на ранкову службу, помолитися і поставити 40 свічок. У цей день господині також печуть 40 медових булочок-жайворонків. Булочки роздавали дітям, вішали на дерева або дарували сусідам, щоб домашня птиця була здорова. За традицією, незаміжні дівчата повинні зварити 40 вареників і пригостити хлопців. Молодь в цей день катається на гойдалці, що принесе їм щастя на весь майбутній рік. А чим вище злетять гойдалки, тим врожайніший буде рік. Також за традицією, в це свято прийнято складати плани і мріяти.



У народі ворожать на кохання, співають веснянки і закликають весну. Дівчата брали випеченого жайворонка і кидали його через плече, куди хвіст пташки вкаже, звідти буде і наречений. На свято також прийнято прикрашати дерева різнобарвними стрічками, паперовими квітами, дзвіночками, таким чином закликаючи весну.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...