22 березня - Сорок Святих: Традиції та заборони свята

Сорок Севастійських мучеників вшановуються у православній, католицький, давньосхідній та протестантських церквах.

Сьогодні відзначають Сорок Святих, або Сороки. Давнє християнське свято назване на честь 40 воїнів ХІІ римського легіону, які загинули 320-го коло міста Севастія - тепер Сівас у Туреччині, передають Патріоти України.

За легендою комендант міста Агрікола наказав їм принести жертву язичницьким богам. Після відмови зректися християнської віри, воїнів роздягнули та поставили у крижане озеро. Поруч розтопили лазню для тих, хто хотів би врятувати своє життя.

Лише один з воїнів не витримав холоду та вийшов з озера, одразу упавши замертво. Тоді один із наглядачів на ім'я Аглай побачив видіння, як ангели несли 39 прегарних вінків для мучеників. Тоді роздягнувся, вимовив: "І я - християнин!" та приєднався до воїнів. Їх знову стало 40. Тоді, бачачи що не замерзають, їх наказали перебити а тіла спалити. Залишки скинули у воду, щоб не зібрали. Але частину мощей потайки вдалося зберегти.

У цей день полегшується строгість Великого посту та звершується Літургія передосвячених дарів. Зазвичай віруючі ставили 40 свічок у церкві, молилися, просячи захисту від негараздів, та дякували Богові.

Хлопці та дівчата закликали весну обрядовими піснями - веснянками, а жінки пекли 40 кренделів чи вареників і роздавали їх дітям.

Сьогодні не можна працювати та прибирати. Також не слід вживати м'ясо, рибу та яйця, позичати гроші та сваритися.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...