4 грудня - Введення у храм Пресвятої Богородиці: Прикмети і заборони свята

У цей день прийнято молитися за Боже благословення для дітей. Бездітні пари просять про дарування потомства. Вагітні моляться Богородиці про вдалі пологи.

4 грудня відзначається одне з великих церковних свят - Введення в храм Пресвятої Богородиці. Також воно має ще й іншу назву - Третя Пречиста, передають Патріоти України.
Що означає це свято?
Батьки Богородиці Іоаким і Анна довгий час не могли мати дітей. До самої старості вони молили Бога про зачаття. Коли Анні явився ангел і повідомив про довгоочікувану вагітність, вона пообіцяла віддати дитину на служіння Господу. Молитви подружжя були почуті Всевишнім, і він дав їм доньку. З'явився Божий ангел, який підказав, що дівчинку треба назвати Марією.
Коли дівчинці виповнилося три роки, Анна і Іоаким зібрали всіх рідних і відвели дочку в Єрусалимський храм. Вони поставили її на першу сходинку, і маля швидко вибігло на самий верх, жодного разу при цьому не обернулося і не покликало батьків. Тут Діва Марія росла і виховувалася до самих її заручин з Йосифом, проводячи весь час у молитвах і рукоділлі.
Свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці відзначають, як день, коли Всевишній вибрав Марію, найбільш безгріховну і найчистішу з усіх, для народження Ісуса Христа.
Обряди й традиції цього дня
В цей день у всіх православних храмах відбуваються святкові богослужіння, присвячені пам'яті Діви Марії. У своїх молитвах віруючі вихваляють Богородицю і просять її про заступництво за всіх християн перед Всевишнім.
Наші предки слово «введення» пов'язували у цей день не тільки з православним святом, але і з введенням (або початком) зими. В народі з цього приводу навіть склали приказку: «Введення прийшло - зиму привело». Тому після церковної служби було прийнято влаштовувати святкові гуляння з зимовими забавами.
Станьте сьогодні чистіші душею
У це велике свято не можна займатися ніякими роботами - пранням, рукоділлям, прибиранням у домі. А ось для очищення душі і розуму сьогодні найкращий день.
Людська Душа, наче бездонний колодязь, який весь доверху забитий сміттям і брудом, і лише внизу поблискує чиста джерельна вода. З-за цього мотлоху ніяк чистої води набрати не виходить. Ось так і в душі людській, є трохи чистоти, яку Господь вклав у кожного при народженні. Але не дістатися до неї, з плином життя забилася душа малою вірою, самовдоволенням, гординею і дратівливістю. Все це відділяє нас від Бога.
Свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці вважається початком людського спасіння. Ніколи і нічим не була замутнена душа Діви Марії, і сьогодні вона наповнює весь світ добротою, ласкою і чистотою. Але ж вона була нам співприродною - дочка звичайних батьків, занадто праведних, але все одно звичайних. У неї вийшло звести людське єство до глибини спілкування з Богом. І нас, всіх православних християн, цим святом Богородиця закликає прагнути до Богоспілкування і чистоти душевної.
Почніть прямо сьогодні очищати свою душу-колодязь від непотребу:
- налаштовуйте свій розум завжди оптимістично;
- залиште позаду негативні емоції, але не ховайте їх у глибині вашого серця, інакше вони там дозріють і перетворяться в презирство і ненависть;
- наповнюйте своє життя тільки позитивними людьми, думками, речами, подіями та словами;
- читайте світлі книги, слухайте приємну музику, робіть все, що приведе ваш розум до гарного настрою, добра та щастя;
- пам'ятайте, що недобра подія може стати позитивним життєвим уроком (іноді негатив виявляється корисним).
Народні прикмети 4 грудня
Якщо 4 грудня тепла погода, отже, наступний рік буде неврожайним.
Сильні морози на свято Введення кажуть про жарке і посушливе майбутнє літо.
Якщо в цей день кінь упирається, значить скоро сніг піде.

Сніг, що випав 4 грудня, до самої весни може пролежати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...