40-ва річниця похорону Володимира Івасюка: Чому не приїхала Софія Ротару, та як радянська влада чинила опір рідним та близьких великого українця

Українського композитора і співака Володимира Івасюка поховали 22 травня 1979 року на Личаківському цвинтарі у Львові. 18 травня його тіло знайшли у Брюховицькому лісі неподалік Львова.

Львів, 22 травня 1979 року

Похорон перетворився на масову акцію протесту проти СРСР. На кладовище прийшли понад 10 тис. чоловік, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

Володимир Івасюк народився 4 березня 1949 року, родина переїхала до Чернівців. Івасюк успішно склав вступні іспити до медичного інституту, писав пісні і музику. Написав понад 100 пісень та музику до кількох спектаклів. Найвідомішими творами Івасюка стали "Червона рута", "Я піду в далекі гори", "Водограй", "Балада про мальви", "Лиш раз цвіте любов". 18 травня 1979 року у Брюховицькому лісі під Львовом його знайшли мертвим. Тіло чоловіка висіло на мотузці. Причини смерті називають різні – самогубство через кохання, замовне вбивство агентами КДБ, творча криза.

Труну несли на руках до цвинтаря. На могилі були гори квітів і вінків, які міліція викинула в той самий день, а наступного - люди принесли їх іще більше. Так тривало протягом місяця. Про цю подію писали вірші й декламували на могилі Івасюка, а також розклеювали на будинках і деревах. Зміст полягав у такому: "Усіх нас не перевішаєте! Усіх не переб'єте!". На похороні всі чекали Софію Ротару. Сподівалися, що вона понесе портрет. Вона була у гастрольному турі на Далекому Сході і не змогла приїхати.

Компартійна влада у Львові намагалася всіляко перешкоджати його похованню на Личаківському цвинтарі. Мама Володимира, Софія Іванівна, звернулася до першого секретаря Львівського обкому Компартії України із проханням дозволити встановити пам'ятник на могилі сина. Але він розгнівався й вигнав її з кабінету. Незабаром хтось розтоптав і підпалив могилу композитора. Акти вандалізму ще неодноразово повторювалися.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...