5 років без Марка: Ким був воїн-американець українського походження (відео)

5 років тому під Іловайськом загинув Марко Паславський, людина-легенда, американець українського походження, який пішов воювати на Донбас.

Йому присвятили виставку Нью-Йорк Іловайськ: вибір та документальний фільм "Життя за життя. Made in Ukraine". 89-річна Орися Паславська прилетіла до Києва з далекого Нью-Йорка, аби вшанувати пам’ять свого сина, передають Патріоти України з посиланням на Факти ICTV.

Марко Паславський народився 1959 року в українській родині в Нью-Йорку, був пластуном, закінчив престижну військову академію Вест-Пойнт. Американську армію залишив у 1991 році майором і невдовзі переїхав в Україну.

Під час Революції Гідності не зміг залишитися осторонь, брав участь у боях в центрі Києва 20 лютого 2014 року. З початком війни на Сході вступив у батальйон Донбас.

У квітні 2014 року прийняв українське громадянство. На честь Івана Франка взяв позивний Франко. Марко Паславський загинув під час визволення Іловайська 19 серпня 2014 року, діставши три осколки в спину.

Документальну драму з елементами постановки режисер Олег Ущенко присвятив Маркові Паславському. Каже, він був настільки яскравим, чесним, вольовим і багатоплановим, що не зробити фільм про таку людину було би злочином.

Посмертно Марка Паславського нагородили орденом Данила Галицького та вшанували відзнакою Народний герой України. Його поховали на Аскольдовій могилі в Києві поруч із Героями Крут і Героєм Небесної сотні Олександром Клітинським.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...