5 січня: Яке сьогодні свято. Традиції і заборони

5 січня християни вшановують пам'ять десяти мучеників Критських

5 січня православні вшановують пам'ять святого Теодула (Феодула) Критського і з ним ще дев'яти мучеників Саторнина, Євпора, Геласія, Євникіана, Зотика, Помпія, Агафопуса, Василіда та Євареста, які постраждали за християнську віру в III столітті під час гонінь при імператорі Декії, передають Патріоти України.

В народі свято відоме під назвою Федул Зимовий і дата має свої особливі традиції та повір'я. Вірили, що 5 січня можна гадати про погоду на майбутнє, а також захистити душу і тіло від підступів нечистого.Також церква вшановує в цей день преподобного Ніфонта, єпископа Кіпрського, якому Бог дарував можливість виганяти бісів, перемагати демонів та бачити результат душ після смерті. Перед тим, як прийняти чернечий постриг, юнак вів грішне і розгульне життя, але посоромився глибоко в своєму серці та щиро розкаявся, присвятивши себе Богові.

Прославившись численними благочестивими справами і суворим постом, вже в старості в Олександрії Ніфонта обрали єпископом.

Преподобний вважався захисником від потойбічних злих сутностей, і в часи Київської Руси-України у святого просили про заступництво в передріздвяні дні, коли, як вірили, нечисть розгулювала землею та полювала за душами грішників, або просто чинила всілякі підступи людям і їх господарству.

Традиції та заборони на Федула Зимового

Так, в цей день наші пращури мали традицію не тільки прибирати в хатах і починати готувати святкову кутю, але і робили особливі пісні коржі у формі корівок, бичків і конячок, овець і кізок, курок і півнів, які приносили худобі та птиці, загорнувши в рушник - для захисту від пристріту й нечисті.

5 січня вірили, що загадане сьогодні бажання обов'язково збудеться - а для цього цілий день потрібно утриматися від ліні, тяжких думок і рясних гулянь, проте провести час з користю і бути чуйним.

Важлива заборона на Федула Зимового стосувалося роботи з гострими предметами - якщо хтось сьогодні пораниться, то може весь рік провести в хворобах.

Ще одне правило стосувалося жінок - не можна підшивати поділ, інакше життя проживеш менше, ніж тобі відведено.

Головні прикмети 5 січня

  • Якщо сьогодні снігопад і різкий вітер дме, що через півроку - у липні - дощитиме і буде холодно;
  • Якщо на Федула вітряно, то це обіцяло хороший врожай;
  • За поведінкою домашніх тварин і птахів судили про швидку негоду: якщо захропів кінь, значить чекай на сніжну бурю; якщо кури неспокійні, то завірюха скоро буде; якщо кішка лізе на піч - йдуть затяжні морози
  • Хто отримає травму сьогодні, того хвороба надовго звалить.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...