5 травня - Фомина неділя: Традиції і заборони свята

Фомина неділя - це день повторення Пасхи, коли апостол Фома повірив у воскресіння Ісуса Христа.

У першу неділю після Пасхи церква відзначає Фомину неділю. Це свято ще називають Антипасхою, передають Патріоти України.

Антипасха важливий день для віруючих, хоч він і не належить до 12 найголовніших християнських свят, але богослужіння в цей день відбувається за всіма канонами двунадесятих свят, в храмах в цей день проходять пишні богослужіння.
Весь наступний тиждень після Антипасхи називають Фоминим, Тижнем про Фому.
У Фомину неділю не можна було сумувати і бути на самоті. Люди виходили на природу і збиралися у великі компанії, ходили в гості до родичів, дарували великодні подарунки.
На Фомину неділю не можна займатися важкою працею, не можна працювати з землею, згідно з прикметами, все, що посадити в землю в цей день, загине, не приживеться, не дасть урожай.

Важлива сенс Антипасхи в тому, що вона символізує оновлення світу воскресінням Господа Ісуса Христа, а паралельно з нею відбувається і весняне оновлення - воскресіння природи від зимової сплячки.

На Антипасху закінчується Світлий пасхальний тиждень, в церкві відновлюють обряди вінчання.
З цього свята починаються поминальні дні. У вівторок, після Фоміної неділі, відзначають Радоницю - день першого після Пасхи загальноцерковного поминання покійних. На Радоницю ходять на кладовище, на могили рідних і близьких, щоб донести до них радісну звістку про Воскресіння Христове.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...