​7 лютого християни вшановують святителя Григорія Богослова: Традиції, прикмети і заборони дня

Григорій став автором численних богословських праць (245 послань, 507 віршів і 45 "Слів"), а також прославився своєю боротьбою з аріанством.

7 лютого християни вшановують святителя Григорія Богослова, архиєпископа Константинопольського, святого в православній і католицькій церквах, візантійського богослова і ритора IV століття, якого називають одним з Отців Церкви, передають Патріоти України.

В народі свято прижилося під назвами День Григорія або Григор'єв день, а ще - Григорій Весновказівник, оскільки заведено було вважати дату початком повороту природи на весну, коли можна було передбачати погоду на багато місяців вперед.

Як свідчать церковні перекази, Григорій Назіанзин, який народився в родині єпископа, отримав прекрасну освіту і з юності демонстрував видатні здібності. Перебуваючи в Афінах, він познайомився і дуже здружився з Василем Великим, архієпископом і святим.

Григорій став автором численних богословських праць (245 послань, 507 віршів і 45 "Слів"), а також прославився своєю боротьбою з аріанством.

У цей день іменини відзначають: Олександр, Григорій, Петро, Анатолій, Володимир, Дмитро, Степан.

Традиції цього дня

Здавна на українських землях склалося повір'я, що в День Григорія брати гроші в руки - погана прикмета. Вірили, що за рахування монет можна було незабаром поплатитися несподіваними проблемами з фінансами на три місяці. Ще один звичай, який також стосувався грошового питання і торгівлі, вказував, що якщо вже довелося займатися покупками або продажами в цю дату, то потрібно носити в кишені шматочок цукру. Вважалося, що саме так можна вберегтися від втрат коштів і невдалих придбань.

Доброю прикметою вважалося робити без розголосу добрі справи в цей день, але ні в якому разі не хвалитися ними.

Що не можна робити в цей день

  • Поганою прикметою вважалося в цей день стригти волосся або нігті. Забобонні вірили, що в іншому випадку можуть очікувати біди та проблеми зі здоров'ям.
  • Також не можна сьогодні плюватися, інакше буде погана дорога.
  • В цілому взагалі не прийнято було без крайньої потреби залишати оселі, а також займатися роботою - це обіцяло невезіння або травми.

Головні прикмети у Григор'єв день

  • Якщо у цей день випав сніг, значить зима вже не буде суворою;
  • Сильний снігопад у Григор'єв день обіцяв ранню осінь;
  • Якщо сьогодні весело щебечуть синиці на подвір'ї - чекай скоро на міцні морози;
  • Який день до обіду - таким буде грудень і січень наступного року.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...