8 лютого: Традиції прикмети і заборони дня

За повір'ями, сьогодні, в один з найбільш містичних днів у році, покійні тужать за своїм рідним і ходять по землі.

8 лютого православні християни згадують преподобного Феодора Студита, ігумена. Які з цим днем пов'язані заборони, традиції та прикмети, - передають Патріоти України з посиланням на Lady.tochka.net.

Традиції дня

В цей день було заведено приходити в церкву і молитися преподобному Федору. Православні християни вірять, що святий може допомогти у зціленні від грудних хвороб і від болю в шлунку. У нього було заведено просити про здоров'я для себе і близьких.

У народі в цей день за легендами покійні "приходили" до тих, хто забув про них. Душі померлих являлися до тих, хто давно не відвідував їхні могили та не ставив свічки в церкві за упокій душі. Щоб не наслати на себе біду, було заведено залишати із зовнішньої сторони вікна гостинці, а також відвідувати могили близьких померлих у світлий час доби. Також було заведено сипати на могили золу і просити душі померлих не турбувати живих. Покійні родичі не "приходили", якщо в будинку ночувала стороння людина.

В цей день замовляли молебень за упокій душ родичів, скроплювали хату свяченою водою.

Ті, хто народився в цей день повинні були їсти горохову кашу, щоб набратися сил на весь майбутній рік.

Заборони на 8 лютого

8 лютого краще не займатися прибиранням, а особливо – миттям підлог. Вважається, що так можна позбутися всього хорошого: удачі, достатку і навіть від здоров'я.

Не рекомендується в цей день не тільки носити брудний одяг, але і допускати "брудні" думки (заздрити чи бажати зла). В іншому випадку можна втратити удачу на найближчий рік. А весь негатив цього дня повернеться в трикратному розмірі.

Також не дають 8 лютого обіцянок, які не зможуть виконати вчасно.

Категорично не можна на Федорів день конфліктувати, краще взагалі залишитися вдома, не варто планувати далеких поїздок.

Прикмети на 8 лютого

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

  • безвітряна і ясна погода – скоро прийде весна;
  • яка погода на Федора, така і весна буде;
  • заметіль - зимі ще довго бути.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...