9 років тому розпочалася війна у Сирії: Чому Путін, Асад і Ердоган не можуть помиритися

Громадянська війна у Сирії розпочалася рівно 9 років тому – 15 березня 2011 року – як протест проти режиму президента Башара Асада.

Після того, як військові відкрили вогонь по демонстрантах, заворушення переросли у збройний конфлікт, у який поступово були залучені не лише країни регіону, а й міжнародні організації, військово-політичні угруповання та світові держави, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Хто з ким воює і чому сторони ніяк не можуть помиритися між собою?

Хто з ким воює у Сирії

Основними учасниками внутрішнього конфлікту у Сирії є війська президента Башара Асада, формування сирійської опозиції, курдські регіоналісти, а також різні ісламістські і джихадистські терористичні угруповання (ІД, Фронт ан-Нусра, "Хайят Тахрір аш-Шам" тощо).

Крім того, учасникам конфлікту у Сирії надають військову допомогу інші країни.

Так, Росія та Іран підтримують уряд Сирії, тоді як країни Заходу і монархії Перської затоки – сирійську опозицію.

На боці уряду Сирії також виступають іноземні шиїтські воєнізовані формування, створені, навчені та озброєні Іраном.

Через те, що у війні в Сирії задіяно безліч іноземних держав і організацій, експерти охарактеризували її як опосередковану війну між регіональними державами.

Скільки вбила війна у Сирії

2019 року у Сирії загинули 3 тисячі 364 мирні жителі, зокрема 842 дитини і 747 жінок. Такі дані містяться в доповіді Сирійської правозахисної організації (SNHR) за підсумками року.

За даними правозахисників, більшість сирійців загинули від ударів армії режиму Башара Асада і його союзника Росії. Так, 1 497 осіб стали жертвами армії режиму Асада і проіранських угруповань, зокрема 333 жінки і 371 дитина.

452 мирні сирійці, зокрема 119 жінок і 112 дітей, загинули в результаті ударів ВКС Росії. Від рук загонів курдської народної самооборони в Сирії загинули 164 мирні жителі, зокрема 50 дітей і 32 жінки.

Крім того, в цілому, за даними Сирійського центру моніторингу прав людини, з 2011-го по 2019 рік у Сирії загинули понад 370 тисяч осіб, включаючи 112 тисяч мирних жителів. Серед загиблих на той час було понад 21 тисяча дітей і 13 тисяч жінок.

Також загинули 125 тисяч солдатів, які служили уряду країни.

Біженці на околиці сирійської столиці Дамаск, лютий 2014 року

Також, станом на кінець грудня 2019 року, майже тисяча працівників гуманітарних операцій стали жертвами атак Сирії та Росії за вісім років. Згідно з доповіддю Сирійської організації з прав людини, всього з березня 2011 року по 20 грудня 2019 року загинули 979 працівників гуманітарних місій, з яких 882 стали жертвами прихильників президента Сирії Башара Асада, а 97 – Росії.

За даними ООН, за роки війни у Сирії 6,6 млн осіб стали вимушеними переселенцями, 5,6 млн – біженцями.

Останні події на війні у Сирії

27 лютого в сирійській провінції Ідліб від атаки урядових сил загинули 36 турецьких військових, а також мирні жителі.

Того ж дня Туреччина почала у Сирії військову операцію "Весняний щит" проти військ президента Башара Асада. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав, щоб глава Росії Володимир Путін не втручався у військовий конфлікт у Сирії. При цьому лідер турків зазначив, що війська введені на запрошення сирійського народу.

Реджеп Таїп Ердоган і Володимир Путін

"Сирійське питання – це в жодному разі не авантюра і не прагнення розширити межі. Ми туди увійшли не на запрошення Асада, а на запрошення сирійського народу. І поки народ не запропонує нам піти, ми звідти не підемо. Я сказав Путіну: залиште нас із режимом сам на сам, ми самі зробимо, що потрібно", – заявив він.

5 березня 2020 року президенти Туреччини та Росії Реджеп Ердоган і Володимир Путін домовилися про припинення вогню в сирійській провінції Ідліб. При цьому Анкара залишила за собою право відповідати на дії сирійської урядових сил.

Ердоган "високо оцінив" взаємодію з Москвою щодо ситуації у Сирії. "Дух співробітництва між Туреччиною і Росією зробив безпрецедентний внесок у міжнародні зусилля з припинення конфлікту у Сирії", – сказав він.

Зі свого боку Путін висловив упевненість, що досягнуті домовленості стануть основою для врегулювання ситуації в Ідлібі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...