А як у них? Яка сума зарплати для топ-чиновника вважається гідною в Європі

Інформація про зарплати деяких українських топ-чиновників і про намір уряду підвищити зарплати іншим керівникам вищого рівня викликала широкий резонанс.

У соцмережах розгорілися жаркі дискусії про те, чи мають право чиновники бідної країни отримувати винагороду за свою працю, що перевищує середню зарплату в країні в сто і більше разів. А журналісти вирішили поцікавитися, який стан справ з зарплатами чиновників в інших країнах, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Зазначимо, що знайти інформацію щодо багатьох розвинених країн не становить труднощів. У багатьох національних Вікіпедіях навіть є окремі статті, що стосуються грошової винагороди державних діячів різних рівнів. З одного боку, це рятує від поширення чуток і домислів, а з іншого – дозволяє громадськості контролювати витрати представників влади, що напевно знижує проблему корупції в країні і доходів, здобутих нечесним шляхом.

Однак вивчення цифр приводить до висновку, що в цивілізованих країнах навіть чиновники найвищого рівня не дозволяють собі заробітки, що в тисячі разів перевищують доходи звичайних громадян. Судіть самі.

Франція

2019 року зарплата президента Франції до вирахування податків становила 15 140 євро на місяць. Платня прем'єр-міністра – 15 203 евро. Платня міністрів і держсекретарів в півтора раза менше – 10 100 євро і 9600 євро відповідно до вирахування податків.

Для депутатів передбачена платня в розмірі 7200 євро на місяць. Причому законом передбачено, що зарплата депутата – це середнє арифметичне від складання найнижчої і найвищої зарплати держслужбовців в країні. За хорошу роботу депутати отримують ще надбавку, рівну чверті зарплати. Вони можуть також мати інші виборні мандати, входити до ради директорів публічних установ і т.д., але їх сумарна винагорода не може перевищувати півтори депутатські зарплати, тобто 10 800 євро на місяць.

Деякі топ-чиновники у Франції отримують набагато більші зарплати, ніж представники влади. Так, голова Банку Франції заробляє на місяць 37 580 євро, посол в Афганістані – 29 000 євро, керівник управління з фінансових ринків – 19 938 євро, президент Комісії з регулювання енергетики – 16 683 євро, президент Державної Ради – 16 170 євро. Президент регулюючого органу з електронних комунікацій і поштових послуг заробляє майже 16 тис. євро на місяць.

Доходи топ-менеджерів великих компаній набагато більші. Наприклад, ЗМІ повідомляли про зарплати керівників французьких компаній і їх підрозділів у розмірі 50-70 тис. євро на місяць.

При цьому мінімальна зарплата у Франції без вирахування податків до кінця 2019 року становила 10,15 євро на годину, "чиста" мінімальна зарплата – 8,03 євро. Це означає, що при 40-годинному робочому тижні, як у нас, в місяць можна отримати мінімум 1827 "брудними".

Середня зарплата (точніше, в цій країні підраховують медіанну зарплату) становить близько 2300 євро.

Таким чином, виходить, що зарплата, наприклад, міністра всього вп'ятеро більша за мінімальну і вчетверо більша середньої по країні.

Велика Британія

Базова зарплата депутата нижньої палати британського парламенту – Палати громад – 2019 року становила 79 468 фунтів стерлінгів на рік, або 6620 фунтів стерлінгів на місяць. Але, крім базової, для депутатів передбачені різні премії і надбавки за виконання конкретних доручень, в результаті чого їх зарплати можуть подвоюватися.

Посада прем'єр-міністра Великої Британії минулого року передбачала зарплату разом з доплатами 154 736 фунтів стерлінгів на рік, або 12 894 фунтів стерлінгів на місяць (це 16 796 доларів, або 15 тис. євро). І це не найвисокооплачуваніша посада в Великій Британії. Так, платня генерального прокурора за той же рік становила 193 371 фунтів, лідер Палати лордів отримав 208 720 фунтів. А зарплати, наприклад, міністра Кабінету міністрів, держсекретаря і лорда-канцлера були трохи менше, ніж у прем'єр-міністра, – 138 595 фунтів стерлінгів на рік.

Взагалі, зарплати міністрів у Великій Британії дуже різняться. Так, міністри, які є членами Палати громад, отримують і депутатську, і міністерську зарплату. Міністри – члени Палати лордів – тільки міністерську. Деякі міністри отримують на рік всього близько 35 тис. фунтів стерлінгів, що лише ненабагато вище середньої зарплати в країні. Водночас, наприклад, менеджери в IT-сфері заробляють в середньому 88 тис. фунтів стерлінгів.

Для порівняння: мінімальна зарплата в Великій Британії для людей старше 25 років торік становила 8,21 фунта стерлінгів на годину, або близько 1470 фунтів стерлінгів на місяць (1716 євро, або 1915 доларів). Середня зарплата – 2 288 фунтів на місяць (2982 долара, або 2672 євро), або 27 456 на рік.

Таким чином, виходить, що прем'єр-міністр Великої Британії отримує зарплату, ввосьмеро вищу за мінімальну, або в 5,5 раза вищу за середню по країні .

Зарплата топ-менеджерів великих підприємств Великій Британії порівнянна з зарплатою прем'єра – в середньому 156,2 тис. фунтів 2019 року.

Німеччина

Мінімальний розмір оплати праці у Німеччині минулого року становив близько 1500 євро на місяць за 35-годинний робочий тиждень (до вирахування податків). Середня зарплата в Німеччині – 37 873 євро на рік, або 3156 євро на місяць (це 3521 долар). Чиновники середньої ланки отримують в середньому 48 тис. євро в рік, або 4 тис. євро на місяць. У представників вищих ешелонів влади зарплати, звичайно, значно більші.

Так, звичайний депутат німецького парламенту отримує зарплату в розмірі близько 9400 євро на місяць – без вирахування податків. І ця зарплата, за оцінками місцевих ЗМІ, є "дуже високою".

Минулої весни різку критику громадськості викликала інформація про те, що членам уряду двічі буде підвищена зарплата на 3%, в квітні і в травні. Після цього канцлер стала отримувати на 600 євро на місяць більше, а міністри – на 500 євро.

Зараз базовий оклад федерального канцлера становить 291 тис. євро на рік, або 24 300 на місяць. Плюс ця сума може збільшуватися на 25% за рахунок різних надбавок, бонусів і доплат.

Федеральні міністри заробляють в середньому 20 820 євро н місяць (зарплата і різні надбавки). Таким чином, їх зарплати в 5,5 раза вищі за середні по країні. Винагорода держсекретарів становить 18 260 євро на місяць.

Виходить, канцлер Німеччини отримує ввосьмеро більше, ніж середньостатистичний німець. Міністр – в 6,5 раза більше.

Польща

За даними з різних польських джерел, зарплата президента найближчої європейської країни, на яку найбільше орієнтується Україна, становить 20 тисяч злотих на місяць (це 5270 доларів, або 4726 євро). До цієї суми входить базовий оклад – 12,4 тис. злотих, допомога 5,3 тис. і надбавки.

Зарплата топ-чиновників визначається законом "Про оплату праці осіб на керівних посадах", який був виданий ще 1981 року, а після тільки злегка змінювався. Відповідно до цього документа, зарплата топ-чиновників прямо залежить від розміру базової суми, яку щороку фіксують в держбюджеті (такі ж базові суми хоче зараз ввести замість прожиткового мінімуму український уряд).

У законі про зарплати чиновників зазначено, що, наприклад, зарплата прем'єра становить 6,2 розміра базової суми, а ще 2 розміри базової суми – надбавка, або функціональне доповнення до зарплати. Разом зарплата прем'єра – 8,2 розміра базової суми (або "прожиткового мінімуму по-польськи"). Зарплата міністра – 7,1 базової суми. Спікери Сейму і Сенату отримують по 6,56 базової суми, і т. д.

Розмір базової суми в Польщі не змінювався вже років 10, але 2020-го його збільшили – з 1800 польських злотих до 1917. Таким чином, зарплата польського прем'єра зросла цього року до 15,7 тис. злотих на місяць, міністра – до 13,6 тис. злотих, і т. д. Плюс топ-чиновники мають право на доплати, які можуть становити 20%. Таким чином, зарплата, скажімо, міністра може перевищувати 15 тис.

Основна зарплата депутата в Польщі – близько 10 тис. злотих на місяць. Але до неї додаються численні надбавки і гроші на депутатську діяльність (помічників, переїзди), які разом із зарплатою можуть становити до 25 тис. злотих (6585 доларів, або 5900 євро).

Наприкінці 2019 року середня зарплата в Польщі становила 5182 злотих на місяць. Мінімальна – 2250 злотих (без вирахування податків). Таким чином, зарплати депутатів і міністрів всього вдвічі-втричі вищі за середні зарплати і вчетверо-вшестеро вищі за мінімальні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...