Адвокат звинувачує правоохоронців у провокації: 16-річний школяр отримав 6 років колонії за продаж канабісу

Адвокат запевнив, що дії поліції були незаконними, оскільки правоохоронці не мають права провокувати людей на злочини. Це, зокрема, порушує позицію Європейського суду з прав людини.

У грудні в селищі Ратне на Волині суд засудив 16-річного Максима до 6 років колонії за торгівлю наркотиками. Однак його адвокат стверджує, що на незаконні дії його спровокували правоохоронці, передають Патріоти України з посиланням на Громадське.

За рішенням суду Максим буде змушений провести за ґратами 6 років. Позиція звинувачення ґрунтується на свідченнях двох дівчат, які нібито домовилися з хлопцем, що куплять у нього канабіс.

Як розповів Громадському адвокат хлопця Василь Жуковський, коли Максиму було 15 років з ним почав спілкуватися хлопець на ім’я Денис, який теж працював на поліцію. Він пригостив хлопця наркотиками, і продовжував підтримувати з ним контакт.

Після того як Максиму виповнилося 16 років, Денис попросив хлопця знайти наркотики і передати знайомій дівчині. Як запевняє адвокат, таке сталося ще раз, проте того разу Максим просто стояв поруч, а продавала наркотики інша людина. Однак після затримання хлопця звинуватили в тому, що він продавав канабіс два рази.

“Він визнавав, що він першого разу був (передавав наркотики — ред.). Він просив не позбавляти його волі за перший епізод. Щодо другого епізоду — на відео чітко видно, що він не брав гроші, не збував і не передавав наркотики”, — розповів Жуковський.

За його словами, дівчата, які нібито домовлялися з Максимом про покупку канабісу, співпрацювали з поліцією. Це підтвердив і слідчий місцевої поліції Іван Костючик в коментар “Бабелю”.

Костючик припустив, що причиною рішення суду ув'язнити хлопця є його відмова співпрацювати зі слідством. Однак, за версією Жуковського, хлопець реалізував своє законне право не давати свідчень, а поліція це сприйняла як відмову співпрацювати зі слідством.

Крім того, адвокат запевнив, що дії поліції були незаконними, оскільки правоохоронці не мають права провокувати людей на злочини. Це, зокрема, порушує позицію Європейського суду з прав людини.

Він також зазначив, що справу на хлопця завели ще тоді, коли йому було 15 років, а кримінальна відповідальність за статтею про збут наркотиків може настати тільки з 16 років. Захист хлопця вже подав апеляцію на рішення суду.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...