"Агресор" з Китаю вперше отримав гідну відсіч: Українці винайшли спосіб перероблення дуже отруйних рослин у папір

Автор ідеї – студент Інституту економіки та менеджменту ІФНТУНГ Роман Сав’юк.

На Прикарпатті дослідники винайшли спосіб як перероблювати борщівник Сосновського та сильфію пронизанолисту у папір, передають Патріоти України з посиланням на повідомлення Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Зазначається, що ці винаходи вже запантентували. Автор ідеї – студент Інституту економіки та менеджменту ІФНТУНГ Роман Сав’юк.

Такий спосіб виробництва паперу не тягне за собою вирубування дерев. Тут застосовують целюлозу рослин, які щорічно відновлюються.

«Наш проєкт пропонує переробляти навіть отруйні рослини, та, що дуже важливо, сухостій у папір з різними можливостями використання. Це, без сумніву, допомогло б уникнути багатьох масштабних пожеж, які починаються з банального спалювання трави», – зазначив автор ідеї.

«Наші патенти створені на потребу сьогоднішнього дня. Сподіваємося, вони матимуть у найближчому майбутньому застосування з огляду на їхню ефективність, екологічність та економічну доцільність», – зазначають в ІФНТУНГ.

Про рослини

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) – отруйна багаторічна рослина родини окружкових (Apiaceae), в дикому вигляді поширена на Кавказі. Вважається карантинною рослиною, трапляється майже по всій території – на луках, по берегах річок, вздовж доріг, в лісосмугах. Зростає до 3-5 метрів у висоту, товщина стебла – до 10 сантиметрів.

Сильфія пронизанолиста – перспективна багаторічна кормова культура, яка у природних умовах росте в американських преріях і в Канаді. В Європу її завезли у ХVІІІ столітті як декоративну рослину. У ботанічних садах Чернівецького та Львівського університетів сильфія росте понад 60 років.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

субота, 7 червень 2025, 23:10

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...