"Агресор" з Китаю вперше отримав гідну відсіч: Українці винайшли спосіб перероблення дуже отруйних рослин у папір

Автор ідеї – студент Інституту економіки та менеджменту ІФНТУНГ Роман Сав’юк.

На Прикарпатті дослідники винайшли спосіб як перероблювати борщівник Сосновського та сильфію пронизанолисту у папір, передають Патріоти України з посиланням на повідомлення Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Зазначається, що ці винаходи вже запантентували. Автор ідеї – студент Інституту економіки та менеджменту ІФНТУНГ Роман Сав’юк.

Такий спосіб виробництва паперу не тягне за собою вирубування дерев. Тут застосовують целюлозу рослин, які щорічно відновлюються.

«Наш проєкт пропонує переробляти навіть отруйні рослини, та, що дуже важливо, сухостій у папір з різними можливостями використання. Це, без сумніву, допомогло б уникнути багатьох масштабних пожеж, які починаються з банального спалювання трави», – зазначив автор ідеї.

«Наші патенти створені на потребу сьогоднішнього дня. Сподіваємося, вони матимуть у найближчому майбутньому застосування з огляду на їхню ефективність, екологічність та економічну доцільність», – зазначають в ІФНТУНГ.

Про рослини

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) – отруйна багаторічна рослина родини окружкових (Apiaceae), в дикому вигляді поширена на Кавказі. Вважається карантинною рослиною, трапляється майже по всій території – на луках, по берегах річок, вздовж доріг, в лісосмугах. Зростає до 3-5 метрів у висоту, товщина стебла – до 10 сантиметрів.

Сильфія пронизанолиста – перспективна багаторічна кормова культура, яка у природних умовах росте в американських преріях і в Канаді. В Європу її завезли у ХVІІІ столітті як декоративну рослину. У ботанічних садах Чернівецького та Львівського університетів сильфія росте понад 60 років.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...