Американо-іранський конфлікт: "У разі ескалації може постраждати і Україна", - військовий експерт

Американські аналітики недооцінюють серйозність ситуації на Близькому Сході.

Павло Фельгенгауер

Військовий радник верховного лідера Ірану генерал-майор Хуссейн Деган заявив 5 січня що Іран готує удар по військових об'єктах США у відповідь на вбивство генерал-лейтенанта Касема Сулеймані. Крім того, в Ірані заявили, що не будуть дотримуватися умови обмеження щодо ядерної програми та привели ракети в бойову готовність.

Подальше загострення ситуації може привести до масштабного військового конфлікту. За певних умов в цей конфлікт може бути втягнута і Росія. А це створює пряму загрозу і для України, припустив російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

- У своїй колонці в російській "Новой газете" Ви порівнюєте вбивство Сулеймані з вбивством ерцгерцога Фердинанда в 1914 році. Тоді це вбивство призвело до початку Першої світової війни. Ви очікуєте, що і це вбивство почне чергову світову війну?

- Не те щоб почне ... До вбивства в Сараєво теж спочатку все ставилися доволі спокійно. Здавалося, що це не привід починати світову війну і багато хто не був до неї готовий. Так і тут - є ймовірність ескалації. Це не означає, що вона точно відбудеться, але це ймовірно. Виникла вибухонебезпечна ситуація, оскільки внутрішньополітичні причини багатьох потенційних учасників конфлікту свідчать про їхню готовність проводити агресивно-безвідповідальну політику. Небезпека досить істотна. Ескалація, яка вже зараз відбувається, носить доволі неприємний характер. Американські аналітики цього не розуміють, але є можливість втягування туди Росії, якщо конфлікт пошириться на Сирію та Ізраїль, а він пошириться. Те, що ескалація продовжиться - це практично точно. Але на якому рівні вона зупиниться та чи зупиниться - ось це питання.

- Зараз надходять дуже суперечливі дані. Наприклад, той же Bloomberg з посиланнями на одні джерела пише, що операція (по ліквідації Сулеймані) була заздалегідь підготовлена. Потім з посиланням на інші джерела пише, що все це відбулося мало не спонтанно. На вашу думку, американці заздалегідь готувалися до атаки?

- За багатьма показниками видно, що дії були непродуманими та імпульсивними. Якщо іранці організуються, то для США це стане проблемою, бо треба було авіаносці підганяти заздалегідь, розгортати збройні сили і засоби для ведення війни і для стримування.

- Ну, до ядерної війни справа не дійде? До застосування стратегічної зброї.

- Все можливо. Але потрібно пам'ятати, що завжди є шанс зробити правильний вибір і в точці біфуркації (роздвоєння ситуації, появи двох шляхів розвитку. - "Апостроф") перейти до деескалації. Ситуація дуже небезпечна. І те, що її недооцінюють - це теж погано. Коли бояться, тоді інакше поводяться.

Проблема полягає в тому, що ескалація має багатосторонній характер. У іранського режиму є дуже серйозні внутрішньополітичні проблеми. У російського, в основному, звичайно, економічні. І урядам обох країн визнавати свою провину з різних причин дуже не хочеться, а то й не можеться. В іранській правлячій еліті є розкол, відбуваються постійні сварки, а остаточні накази видає майже 80-річний Алі Хаменеї, адекватність якого також викликає певні сумніви. Як викликає сумніви і адекватність багатьох інших лідерів, в тому числі Беньяміна Нетаньяху, який боїться змови, боїться, що його в тюрму хочуть посадити. Він готовий зробити все що завгодно, аби стати героєм та виграти вибори 2 березня. Трамп теж боїться, що його теж посадять, якщо він не виграє вибори.

- Ситуація ускладнена також питанням нафти. Якщо почнеться потужна ескалація в регіоні, це спровокує кризу енергоресурсів.

- Ціни на нафту виростуть. Повністю експорт нафти і газу з регіону не припиниться, оскільки у видобувачів є різні варіанти. Наприклад, у саудитів є нафтопровід, який йде від їхніх основних родовищ до Перської затоки та Червоного моря. Але це нічого не гарантує, тим більше, що основні покупці нафти близькосхідного регіону - це азійські країни - Індія та Китай, Південна Корея та Японія. До Європи йде не дуже багато, в Америку не йде нічого, бо вона тепер експортер нафтопродуктів і, швидше за все, навіть скористається шансом збільшити експорт в Японію і на інші ринки.

- Чи може Китай втягнутися в конфлікт?

- Китайці поки що утримуються. Швидше за все, Пекін не братиме участь. Хоча флот вони будують дуже швидко - більше десяти есмінців та фрегатів на рік. Але повноцінного океанського флоту, щоб діяти в Індійському океані самостійно, у них немає. Вони можуть направити кілька кораблів. У Росії зовсім з цим погано, а все, що є, стягується в Середземне море. Нещодавно були спільні російсько-китайсько-іранські військово-морські маневри у Перській затоці. Росія відправила туди лише один "сторожовик" разом з танкером і буксиром - останній, мабуть, для того, щоб тягнути той "сторожовик", якщо він зламається. Китай може послати більший контингент, у нього є певна військова присутність в регіоні, але навряд чи це йому треба. Хоча саме Китай може постраждати більше за всіх. Для нього і для Індії Близький Схід - то є основне джерело нафти.

- Чи правильно я розумію, що Росія до останнього буде намагатися триматися в стороні від конфлікту?

- В принципі так. У Кремля немає союзних зобов'язань ні перед ким в регіоні. Військових частин там теж немає, за виключенням Сирії. Там військові можуть бути втягнуті, якщо Іран завдасть удару по Ізраїлю, а Тель-Авів почне серйозне бомбардування Сирії, то там практично неминуче постраждають і російські військовики. Швидше за все, то будуть радники та фахівці, які працюють у Асада. Також іранці можуть завдати удару по невеликих силах США, які є в Сирії. Раніше там була дуже чітка демаркація між зоною відповідальності російських та американських сил. А зараз все переплуталося - російські патрулі, російська авіація - і взагалі не дуже зрозуміло, де яке розмежування. З американцями ніхто воювати не хоче, але в непередбачуваній ситуації можливо все, що завгодно.

- Якщо Росія все-таки по-крупному загрузне в цьому конфлікті, чи можливо послаблення ситуації на Донбасі?

- Ні. У разі наростання загальної конфронтації з Заходом - скоріше навпаки. Бо потрібно гарантувати, що Україна не стане плацдармом для НАТОвської агресії проти Росії. Значить треба діяти наступально.

Після зустрічі в Нормандському форматі Володимиру Зеленському сказали, що з ним Кремль буде спілкуватися та домовлятися, якщо він встановить, як свого часу Віктор Янукович, певну диктатуру. Або хоча б притисне до нігтя опозицію. Від Зеленського чекають придушення опозиції. Від нього вимагають "прищучити" націоналістів - про це й Пєсков казав неодноразово. Адже це вбиває одночасно багато різних "пташок". Зеленський стане ізольованим від різних "поганих", в розумінні Кремля, людей і йому не залишиться нічого, як стати російським сателітом.

- Чи правильно я вас зрозумів - в разі серйозної ескалації на Близькому Сході, РФ почне потужний наступ на Україну?

- Якщо почнеться серйозна ескалація, яка буде загрожувати конфронтацією Росії з США та американськими союзниками. Наші генерали що пишуть? Що в разі конфлікту американські генерали та їхні союзники швидко висуватимуться до України, займуть там позиції, розмістять ракети, літаки десь там в Полтаві або в Сумах і націлять їх на Москву. А цього не можна допустити. Значить в разі особливого довоєнного періоду потрібно діяти наступально.

- Це буде військова ескалація на Донбасі?

- Я не кажу, що це точно буде. Це всього лише імовірні події.

- Добре. Чи можлива ескалація на Донбасі?

- І не тільки.

- А де ще?

- Ну, а де ж іще, якщо треба гарантувати, що Захід не займе плацдарми в Полтаві, Сумах та Харкові? Значить треба туди йти. Тобто, виходити до Дніпра по всій його довжині.

Але я кажу це чисто з військово-технічної точки зору. І це станеться тільки в особливих ситуаціях, до яких поки що дуже далеко. Але такі плани напевно є - на те він і Генштаб, щоб їх розробляти. Стоїть напоготові 150 дивізія 8-ї гвардійської армії. 8 гвардійська армія націлена на Донбаський фронт. Є корпус в Криму, який ніби приписаний до Чорноморського флоту, але там є новітні танки. Вони теж зможуть наступально діяти.

Цю ескалацію можна намалювати, але всі сподіваються, що обійдеться. Але для того, щоб обійшлося, треба хоча б розуміти ступінь загрози.

- Чи може Іран провести терористичну атаку на якийсь великий центр в США? Таку, наприклад, як 11 вересня 2001 року.

- Важко сказати. Щоб успішно провести таку операцію потрібно довго готуватися. Тримати її довго в холодильнику не вийде - "протухне". Зростає ймовірність того, що десь щось розкриється. А якщо зараз починати щось готувати, то пройдуть місяці або роки.

Тому якийсь козел з ножем може вийти на вулиці в Лондоні або Парижі і зарізати першого-ліпшого перехожого. Але від цього ні жарко, не холодно. Офіційно визнати це буде складно, та й ІДІЛ буде стверджувати, що це зробили вони.

Наскільки я розумію, в Ірані зараз говорять про військову відповідь. А це удар балістичними ракетами по Тель-Авіву або Єрусалиму або по американських базах в регіоні, або по Саудівській Аравії. Якісь теракти в подальшому можливі - Іран раніше таке теж робив. Приклад - атака на посольство Ізраїлю в Буенос-Айресі в 1992 році.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...