"Американські ракети для України: коли ми їх отримаємо", - Жирохов

Посол України в США Валерій Чалий заявив про можливе надання Україні сучасного озброєння з США.

На що саме ми можемо розраховувати та коли ці системи будуть у нашому розпорядженні, розповів військовий експерт Михайло Жирохов, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

"Валерій Чалий пояснив, що поставки зброї прописані у документах Конгресу. Якщо підняти їх, там зазначені засоби протиповітряної оборони і протикорабельні комплекси. Але конкретних типів озброєння там не називають.

В сфері протиповітряної оборони нам потрібні потужні зенітні ракетні комплекси - Patriot. Але це дуже дорога зброя. Для того, щоб ми її отримали, потрібне політичне рішення. Треба підписи починаючи від президента США і закінчуючи комітетами палати представників. Так само, як це було із Польщею та Румунією. Ще одна велика проблема – ми не є членами НАТО. Адже Patriot працюють у зв'язці з радіолокаційними системами. Але у нас стандарти ще радянські.

Деякі американські експерти припускають, що нам можуть продати чи передати переносні зенітні ракетні комплекси Stinger. ЗРК і ПЗРК у нас є і свої, вони достатньо модернізовані. Але у американців є своє уявлення про те, що нам необхідно.

Невідомо, що у Конгресі мають на увазі під протикорабельним комплексом берегового базування. Бо у американців єдиний протикорабельний комплекс – Harpoon. Але він встановлюється виключно на кораблях і літаках. Берегового варіанту не існує.

У Пентагона є окремий рядок – "На підтримку Збройних сил України". Ці гроші не виходять за територію США. Ця сума витрачається на тренування та деякі види озброєння. У 2014-2017 роках нам нічого не продавали навіть за гроші. Бо на кожну поставку зброї треба санкція Держдепу, а він її не давав. Зараз ситуація змінилася. Тепер американці вважають, що ця зброя не потрапить до рук росіян. Так ми отримали катери Island – це надлишкове майно, яке передається союзнику. ПТРК Javelin до нас потрапили за рахунок коштів, виділених Конгресом США. Але і це було політичним рішенням, бо ці ПТРК знаходяться не на "нулі", а на захищеному складі під американським контролем.

Начальник Генштабу надсилав лист до США ще минулого року, але що було там написано – ніхто не знає, це надсекретна інформація. У США дуже бюрократизована система, треба, щоб пройшло багато різних погоджень. Американці дуже практичні і зайвої копійки ніколи нікому не дають просто так. До прикладу, безкоштовні катери Island нам передають уже 2 роки і ми досі не отримали (мають прибути в Україну до кінця вересня, за словами командувача ВМС Ігоря Воронченка. – ред.). Фінансовий рік у США починається у листопаді. Тож нову допомогу ми отримаємо не раніше, ніж у липні наступного року."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...