"АнтиЛЛА": Унікальний пристрій для фронту допомогли створити школярі

Він засікає безпілотні літальні апарати, коли вони знаходяться за кілька кілометрів від українських позицій, по звуку пострілів може з точністю до сантиметрів визначити місцезнаходження ворожого снайпера...

На виставці Innovation market, яка пройшла на минулому тижні в Києві, була представлена унікальна розробка Національного авіаційного університету України - система «АнтиЛЛА», здатна в автоматичному режимі виявляти і знищувати як безпілотники, так і наземні цілі, в тому числі снайперів ворога, передають Патріоти України з посиланням на Факти.

Система оснащена надчуттєвими акустичними мікрофонами, які засікають безпілотні літальні апарати, коли вони знаходяться за кілька кілометрів від українських позицій. По звуку пострілів може з точністю до сантиметрів визначити місцезнаходження снайпера, вогневих точок, «побачити» наближення диверсійно-розвідувальних груп, послухати, про що російські найманці розмовляють в своїх окопах і на блокпостах.

- «АнтиЛЛА» складається з двох основних компонентів - акустичної стереосистеми «Трембiта-БICC» і автоматичною стрілецькою осередки, - розповів доцент Національного авіаційного університету України Олексій Олефір. - Акустика фіксує безпілотник ворога і наводить на нього стрілецьку осередок. Автоматика осередку націлює зброю з більшою точністю, ніж досвідчений снайпер з гвинтівкою з оптичним прицілом. Система знищує літальний апарат, коли він наближається на відстань 1200 метрів.
Важливо, що вона здатна виокремлювати потрібні звуки серед великої кількості інших. Наприклад, поблизу від «АнтиЛЛА» реве своїм двигуном танк, на віддалі гуркоче канонада і в цей час російський снайпер зробив постріл. Незважаючи на акустичні перешкоди, система вирахує його і стрілецька осередок тут же знищить - ворог не піде від справедливої відплати.

Уявімо таку ситуацію: російські найманці одночасно ведуть вогонь з декількох гармат, мінометів і кулеметів. Наша система ідентифікує все це озброєння, визначає, де кожне з них знаходиться, підраховує постріли, дає оцінку боєприпасів і навіть станом стовбурів зброї, провідного вогонь. Все це - за звуками пострілів.

«АнтиЛЛА» вчасно попередить солдат, що гріються в бліндажі, що до окопів наближається ДРГ, і відкриє по ній загороджувальний вогонь. Зауважу, що система створена за участю студентів нашого університету і старшокласників з гуртка інформатики однієї зі шкіл Києва.
- Уже налагоджено випуск «АнтиЛЛА»?
- Ні, поки що вона існує в одиничних екземплярах. А ось переносних систем «Трембіта-М», які ми створили в 2015 році, вже виготовлено та направлено на фронт близько 250 штук. Робимо їх за народні гроші без допомоги держави на (ви не повірите) Вінницькій кондитерській фабриці. «Трембіта М» чує найменші звуки (навіть звук впала на землю сірники) на відстані до 800 метрів. Вона полюбилася розвідникам, і вони беруть її з собою на завдання. Бійці одного з підрозділів розповідали, що завдяки «Трембіті М» чують все, про що говорять на найближчому блокпосту ворога. Спочатку записувати ці розмови доручили двом солдатам (вони повинні були працювати позмінно), але у хлопців не вистачило посидючості. Тоді роботу довірили двом військовослужбовцям-дівчатам. І тепер мало не кожен «чих» в таборі російських найманців фіксується на папері і передається на ознайомлення командиру.

А ще ми створили індивідуальну акустичну систему з навушниками, яка кріпиться на касці бійця.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...