Арешт "Пуми" і "Бучі": За що сім'ю добровольців відправили за ґрати (фото, відео)

На проведені правоохоронцями обшуки у патріотів емоцiйно вшдреагували українці. Однак справжній скандал вибухнув після інформації про арешт Інни Грищенко (позивний "Пума").

Влад Грищенко (боєць "ПС", а потім 95-ої аеромобільної бригади ЗСУ) та його дружина Інна Грищенко (також була в складі ДУК "Правий сектор")Чоловік Інни – Владислав – був затриманий наприкінці вересня і зараз сидить в іванофранківському СІЗО.

Печерський суд 6 листопада обрав запобіжний захід і Інні – 60 днів тримання під вартою.

Що сталося, чому проводилися обшуки, а найголовніше, в чому ж підозрюють сім'ю добровольців – розбиралися журналісти, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Хвиля обшуків прокотилася 5 листопада у різних куточках країни. За інформацієюжурналістів, їх провели не тільки за місцем проживання і роботи волонтерів і добровольців, а й на території однієї з військових частин. Переважна більшість – в Києві. З найбільш резонансних – обшук в закладі Леоніда Остальцева Pizza Veterano, про що сам ветеран АТО розповів особисто – "щоб уникнути інсинуацій".

Відзначимо, всi "фігуранти" стверджують, що нічого крамольного правоохоронці не знайшли. Також вони заявляють, що обшуки пройшли у тих, хто так чи інакше стикався з Владом Грищенко, спілкувався з ним, і хто підтримував після інформації про його затримання.

Обшуки також пройшли за місцем проживання Інни Грищенко, в квартирі її чоловіка в Дніпровському районі Києва. Потім стало відомо і про затримання самої "Пуми".

Тут вже "спалахнув" Facebook і заговорили про мало не повернення в Україну сталінських методів боротьби з патріотами.

Що ж насправді сталося?

ЗАМАХ НА КРИМІНАЛЬНОГО АВТОРИТЕТА

Як з'ясувалося, Інна та Владислав Грищенко проходять по одній справі – їх підозрюють в замаху на прикарпатського бізнесмена.

13 липня 2018 року Михайло Чекурак, якого правоохоронці відкрито називають кримінальним авторитетом, відсвяткував другий день народження. Як виявилося, Чекурак, з'їздивши в одне із сіл Косівського району Івано-Франківської області і повернувшись додому, виявив на тротуарній плитці саморобний вибуховий пристрій (СВП). Вiн був встановлений на автомобіль, проте... не спрацював.

У той же день слідчим відділенням Косівського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області відомості за даним фактом були внесени до Єдиного реєстру досудових розслідувань і, власне, розпочато розслідування.

Відзначимо, що було проведено кілька експертиз речових доказів, в тому числі молекулярно-генетична (порівняння по ДНК).

За підсумками розслідування правоохоронці вийшли на підозрюваних. "Першим" став "Буча".

Маєток авторитету в Косові, де був виявлений СВП

За версією слідства, Владислав Грищенко вступив у змову з групою осіб і взявся за "ліквідацію" авторитета шляхом підриву. 13 липня 2018 року підозрюваний нібито приїхав в м Косів, де вночі проник на територію володіння Чекурака і прикріпив до його позашляховику саморобний вибуховий пристрій.

Не будемо розповідати про деталі установки СВП, скажемо одне: вибух повинен був відбутися, коли автомобіль рушить з місця. Однак він не тільки не стався, але й сам СВП "відкріпився" від автомобіля і виявився на плитці. Його і виявив пізніше авторитет.

Яку участь у всьому цьому, на думку слідства, брала дружина Владислава, – поки невідомо. Однак сьогодні суд прийняв рішення відправити її за грати на 60 днів, незважаючи на те, що є неповнолітня дитина і сама Інна Грищенко є інвалідом третьої групи. Також слідство стверджує, що має докази провини Інни.

Відзначимо, що Інні Грищенко пред'явили підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст.15 (замах на злочин), ч.2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

АВТОРИТЕТА "ВЗЯЛИ" З ОЗУ

Іронія долі: "потерпілий" всього через пару місяців після замаху на нього сам став підозрюваним.

6 вересня 2018 у ресторані "Старий Косів" стався вибух.

Через кілька годин правоохоронці затримали кількох членів організованої злочинної групи у віці від 23 до 60 років (за розбійний напад і вибух). Серед них "головну роль" грав Михайло Чекурак.

Як з'ясувалося, в обох випадках (і підриву ресторану, і пограбування будинку) потерпілою виявилася... колишня теща кримінального авторитета.

Зараз йдуть суди.

НАЗАД У МИНУЛЕ. ЯК "БУЧА" ПОПЕРЕДИВ ЗАМОВНЕ ВБИВСТВО

Мало хто знає, але в 2016 році Влад Грищенко вже був "кілером". У вересні 2016 року поліція оприлюднила інформацію щодо попередження замовного вбивства фермера в Дніпропетровській області.

Як виявилося, в поліцію прийшов військовослужбовець ЗСУ і повідомив, що йому "замовили" 64-річного главу фермерського господарства.

"Місцевий багатiй намагався поговорити про якійсь справі, але у мене не було часу, розповідав Влад Грищенко. Тому замовник навіть приїхав до Слов'янська, де базувалася 95 десантна бригада, в якій я ніс службу. Він кілька годин чекав, поки я звільнюся з наряду, і потім просто виклав на стіл гроші. Мовляв, вони мої. А зверху він пообіцяв свій позашляховик. За це я повинен був убити власника одного з великих фермерських господарств, відомоi на весь район людини".

Замовник аргументував вибір виконавця тим, що у Влада є кваліфікація підривника-сапера, снайпера. "Я сказав, що я цим не займаюся і займатися не буду, але він сказав так: "Якщо не ти, то є інші ", – розповідав Грищенко.

Владислав Грищенко

Далі військовослужбовець нібито взяв замовлення. Поліція почала спецоперацію, в ході якої були зафіксовані всі зустрічі і переговори замовника і "виконавця". На одному із записів замовник навіть розповідає, що отримав попередження про спецоперацію проти себе.

Надалі була проведена імітація злочину, після чого поліція "взяла" замовника вбивства.

Цікавий момент: замовник був затриманий співробітниками карного розшуку поліції Дніпропетровщини на території Івано-Франківської області при підготовці до виїзду в США (напередодні оформив візу). А через два роки в Івано-Франківській області було скоєно замах на вбивство місцевого авторитета, в скоєнні якого сьогодні підозрюють Влада і Інну Грищенкiв.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...